Снимка: БГНЕС

Кадри от 3 октомври с прострелян сириец на българо-турската граница показа международно разследване. Това стана само 48 часа преди страните членки да гласуват дали България да бъде присъединена в Шенген.

Заключението на разследването е, че 19-годишният Абдула Ел Рустум е станал жертва на регламентирана стрелба. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обаче се усъмни в достоверността и дори изтъкна – български граничари са били подложени на изключителна агресия.

"Такава агресия, която води до осакатяване на служители и разрушаване на местата, където тези служители трябва да изпълняват задълженията си - ще бъде посрещната със съответните ответни мерки", категоричен бе служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Европейската комисия призова България да разследва случая, но от думите на служебния министър и на главния прокурор Иван Гешев става ясно, че разследването е приключило със заключението, че не е имало стрелба от българска страна.

"Този инцидент е отпреди два месеца и се надявам, че няма да се използва сега във вреда на България, защото страната не го заслужава", смята обвинител №1. На същото мнение е и журналистът Мажд Алгафари.

"Точно заради влизането ни в Шенген - този клип се пуска сега. Друг е въпросът колко е истински. Много ме съмнява дали се е случило точно това", подчерта той, като допълни, че в охраната на границата ни има дефицити.

Според бившия директор на Гранична полиция генерал Красимир Петров оградата на границата е всичко друго, но не и ефективна. Той обобщи, че държавната политика за контрол на границата е грешна, а най-големият проблем е липсата на подготвени кадри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase