Снимка: БГНЕС

Нидерландия каза "не" на България да влезе в Шенген. ПП обвиниха за това Румен Радев, служебното правителство и ГЕРБ.

Основният проблем, според бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов е, че ръководителите на страната ни не разбират Запада.

Още по темата

Според Шаламанов основният проблем е, че ръководителите на България не разбират Запада.

"Все още на мнозинството българи им е трудно да кажат "Ние сме НАТО, ние сме ЕС". България е част от тези два съюза на Запада от доста години, но все още има сериозни антизападни настроения, неразбиране какво е то Запад, НАТО, ЕС и как се взимат политически решения в една общност от либерални демокрации.", коментира той пред Нова тв.

По думите му, това най-видно личи от изказванията, включително на президента. "Говорейки за цинизъм на министър председателя на Нидерландия, което всъщност е цинизъм от страна на нашия президент", каза Шаламанов и допълни: България тръгна напред с цивилизационния избор през 1996-1997 г. Изгубихме много време. Вместо да консолидираме този избор, в момента говорим за Запада като за "те", обясни той. Шаламанов смята, че този конфликт  може да доведе до проблем и с влизането ни в еврозоната."

Темата коментира и  експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев.  По думите му правителството на Нидерландия е консултирало позицията си с други държави.

"Битува мнението, че позицията на Нидерландия се базира на някакви технически критерии. Пусна се много смешна приказка, че можело да се влезе през границата с 50 евро. Главният прокурор пък каза, че иска доказателства за тези пари. Категоричен съм, че нидерландското правителство не е само. То е консултирало тази позиция с други страни. Виждаме в какво състояние е границата ни, смешно е в центъра на София да се гонят бежанци. На нас ни нямат политическо доверие и във всички наши действия се вижда, че не може да ни имат такова", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase