Снимка: БГНЕС

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин саботира споразуменията, постигнати на ниво ООН с посредничеството на Турция. Зърнената сделка наскоро беше удължена със 120 дни, но пречките, създадени от Русия, причиняват значителни загуби на Украйна, оплаква се Киев.

Това заявява украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

Според него в териториалните води на Турция има опашка от 77 сухотоварни кораба, които чакат за международна инспекция, а превозът на зърно в големите одески пристанища може да бъде два пъти по-голям: използването на товарните мощности едва ли достига половината от техния потенциал.

Още по темата
Изкуственото забавяне на инспекциите води до загуби за фермерите и собствениците на кораби: един ден престой струва най-малко 30 000 долара, а времето за изчакване за инспекции вече варира от две до пет седмици. Паралелно с това цената на зърното се повишава с всеки нов шантаж от страна на Русия, заявява Кубраков.

"Имаме опит с 40 инспекции на ден, а сега заради позицията на Руската федерация се инспектират пет пъти по-малко кораби дневно", написа Кубраков във "Фейсбук".

"През октомври зърнената инициатива ни позволи да изнесем 4,2 млн. тона зърно, а през ноември няма да изнесем дори и 3 млн. тона. А можем да осигурим до 6 милиона тона месечно", увери той.

Коментари Напиши коментар