Снимка: БГНЕС

Евродепутатите одобриха заем в размер на 18 млрд. евро в подкрепа на Украйна. Тези средства ще покрият приблизително половината от очакваните 3-4 млрд. евро месечно финансиране, от което Украйна се нуждае през 2023 г., се казва в прессъобщение на Европейския парламент.

Според предложението на Комисията парите ще отидат за подпомагане на основни обществени услуги като функционирането на болници, училища и осигуряването на жилища за евакуирани хора, макроикономическата стабилност и възстановяването на критичната инфраструктура, разрушена от Русия.

Заемът е осигурен от ЕС от финансовите пазари и ще бъде изплащан на тримесечни вноски.

Заемът изисква реформи, които да укрепят институциите на страната и да я подготвят както за възстановяването, така и за пътя ѝ към членство в ЕС, предава БГНЕС.

Условията включват мерки за борба с корупцията, съдебна реформа, спазване на принципите на правовата държава, добро управление и модернизиране на институциите. Те ще се преразглеждат от Комисията преди всеки транш.

Регламентът беше приет с 507 гласа "за", 38 гласа "против" и 26 гласа "въздържал се".

Сега заемът трябва да бъде одобрен с единодушие от Съвета на ЕС на 6 декември, за да може Комисията да се възползва от пазарите и да отпусне помощта в началото на 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase