Снимка: БГНЕС

Допълнителната проверка на ЕС потвърждава, че България и Румъния продължават да изпълняват необходимите изисквания за цялостно приложение на Шенгенското законодателство. Това се посочва в оценка на Европейската комисия, разпространена днес от Съвета на ЕС.

Отбелязва се, че през октомври София и Букурещ поканиха на доброволна основа представители на ЕС за нова проверка на изпълнението на изискванията, след като бяха първоначално оценени през 2011 г., но не последва приемането им в европейското пространство без гранични проверки. Проверката миналия месец бе издържана "блестящо" от държавите, както заяви пред Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия Маргарити Схинас.

Заради искането на допълнителна информация "от една държава от ЕС", ЕК съгласува допълнителна проверка по-рано този месец, при която са били посетени обекти в България и Румъния, както и консулствата на двете страни в Истанбул, се посочва в доклада. Тази втора проверка е потвърдила заключенията от предишната - България и Румъния продължават да изпълняват необходимите условия за пълно приложение на правилата за Шенген, се отбелязва в доклада, цитиран от БТА.

Предвижда се Съветът на ЕС да гласува на 8 декември предложението България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген от началото на следващата година. За положително решение се изисква единодушие, а в последните седмици Холандия и Австрия предупредиха, че може да не подкрепят предложението.

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 месеца

Абе искат да ни приемат ама намат желание, а дано още държави ни напъдят.

23

Бай Илийчо

преди 2 месеца

Къф Шенген? Ний го не сакаме бря ?

22

Batman

преди 2 месеца

Май ще трябва аз да се свържа лично с европейските лешояди, да им обесня че ако България се приеме в ес то ще е фатално с векове наред за българската нация,, дано бог не позволи да влезем в тоя шенген за нечии цели..а за народа кукумелии