Снимка: Pixabay

Централната банка на Германия - Бундесбанк заяви в ежемесечния си доклад, публикуван днес, че се очаква икономиката на страната да се свие през четвъртото тримесечие на 2022 г. и през първото тримесечие на 2023 г.), като навлезе в рецесия през зимното полугодие въпреки изненадващия растеж на БВП през периода юли - септември.

Банката подчерта, че "размерът и продължителността на тази рецесия е изключително несигурен".

Според Бундесбанк несигурността относно енергийните доставки, както и високите потребителски цени са натежали върху водещата европейска икономика. Въпреки това банката отбеляза, че недостигът на газ "вероятно може да бъде избегнат".

По отношение на компаниите, централната банка определя най-важните негативни причини като високата степен на несигурност в доставките на енергия и разходите за нея, както и спадащото частно потребление в резултат на инфлацията.

"Несигурността относно доставките на енергия и разходите за нея оказва голямо напрежение върху компаниите. Според последното есенно проучване на Асоциацията на германските индустриални и търговски камари, мнозинството от анкетираните компании разглеждат цените на енергията и суровините като бизнес риск за следващите месеци", посочва Бундесбанк.

Централната банка отбелязва, че отслабването на световната икономика ще се отрази върху германския износ, дори ако облекчаването във веригите на доставки в индустрията смекчат донякъде пониженото търсене, съобщава БНР.

 Високата инфлация също намалява частното потребление и следователно активността в секторите на услугите, свързани с потребителите. В същото време положителните импулси от премахването на мерките за защита от коронавируса вероятно ще намалеят значително.

"В допълнение, свързаните с пандемията държавни потребителски разходи вероятно постепенно ще изчезнат. Това означава, че държавното потребление ще спадне от предишното си повишено ниво“, каза Бундесбанк.

Немската централна банка също така отбеляза, че инфлацията продължава да расте и предупреди, че двуцифрената инфлация в страната може "дори да продължи и в началото на 2023 г.". Все пак банката отбеляза, че темпът на инфлация може да бъде "намален" от т.нар. "спирачка на цената на газа", предложена от правителството, при която домакинствата ще видят основна квота от 80% от потреблението на газ спрямо предходната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase