Снимка: БГНЕС

Западните страни трябва да внимават да не създават нови зависимости към Китай в опит да се откъснат от руските енергийни доставки на фона на войната на Москва срещу Киев. За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

Виждаме нарастващи усилия от страна на Китай да контролира нашата критична инфраструктура, веригите за доставки и ключовите ни индустриални сектори, заяви той по време на посещение в Испания.

Не бива да даваме на авторитарните режими никакъв шанс да се възползват от нашата уязвимост и да ни подкопаят, категоричен бе Столтенберг.

Още по темата
Преди дни министър-председателят на Финландия Сана Марин също предупреди, че Европа в момента е твърде технологично зависима от Китай и трябва да внимава с това.

През автуст проучване показа, че германската икономика е станала по-зависима от Китай през първата половина на 2022 г., като преките инвестиции и търговският й дефицит са достигнали нови висоти, въпреки политическия натиск върху Берлин да се дистанцира от Пекин.

Коментари Напиши коментар

45

Шрек

преди 3 месеца

Основната функция на генералния секретар е да е разтревожен, обезпокоен и притеснен. С една дума - секретар.

44

По същество

преди 3 месеца

И? Китай не е в Северният Атлантик. Какво те бърка теб това?

43

Анонимен

преди 3 месеца

сега се насочиха против китай сатаната видя че губи първото си место като свъхдържава почват да реват куклите русия е виновна за кризата сега и ще кажат че и китаи са виновни за кризата ами не купуваите нито от русия нито от китай и да видим как ще живеи те