Снимка: БГНЕС

България е изпълнила всичките си задължения и поставените пред нея изисквания за членство в Шенгенското пространство. Затова страната ни не заслужава повече да стои отстрани и е време да бъде приета в Шенген, заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на срещата си с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола в Страсбург, съобщиха от НС.

Вежди Рашидов призова страната ни да не бъде разделяна от Хърватия и Румъния в общия им път към Шенгенското пространство. България се е доказала като предвидим и надежден член на ЕС и заслужава работата й да бъде оценена достойно, подчерта той, съобщиха от НС.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов изрази благодарност към председателя на ЕП Роберта Мецола за последната резолюция, приета от Европейския парламент, с която за пореден път евродепутатите призоваха България, Румъния и Хърватия повече да не бъдат спирани и да бъдат приети в Шенгенското пространство. Той припомни, че страната ни пази по надежден начин българската граница, която е и външна за ЕС, и тези й действия са били оценени от Европейската комисия.

На разговора председателят на Народното събрание припомни, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани отново беше върната в дневния ред на Европа. Той заяви, че България е направила нужното за започването на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС и подчерта, че е време и Република Северна Македония да изпълни своите задължения, свързани с общото ни европейско бъдеще.

В края на срещата Вежди Рашидов подчерта, че България е била сред първите държави, осъдили руската агресия в Украйна. Той информира председателя на ЕП, че само преди седмица българският парламент е приел решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. Освен това страната ни полага грижи за много бежанци от Украйна, потърсили помощ у нас, добави председателят на Народното събрание.

Коментари Напиши коментар

21

ТестУсер

преди 3 месеца

Когато европа започне да приема съвети от престъпник от мултигруп, тогава вече ще сме напълно загубени.

20

Мецола пецолаклецола

преди 3 месеца

- на турчин вяра да нямаш турчин вяра няма!

19

Батман

преди 3 месеца

Мецола него слушай ти си наред с ума си знаем че няма да предадеш България в тоя шенген..Границите ни са сигурни под масата.. особено на летище няма да кажа дето 40 чужденци са минали без проверка по време на обяд защото нашите контролни си казаха нека всички хапнем..и да оставим летището на самосвол..има милиарди причини България да не се допуска в шенген.. искам да защитя моята страна от шенгена защото знам че само правителството ше има полза от това..и нашите босове по бензиностанции те