Снимка: БГНЕС

Гръцкото правителство ще има днес извънредно заседание, на което ще обсъди мерки за осигуряване на безопасността на децата, които се намират в домовете, които управлява организацията "Кивотът на света".

Това става след скандал, който избухна през последните дни заради обвиненията на бивши питомци в малтретиране и сексуални посегателства от служители на организацията, съобщи телевизия Скай.

Четирима бивши обитатели на домовете обвиниха служители на "Кивотът на света" в различни форми на малтретиране, когато са живели в центровете на организациите като деца – един отправи обвинения в сексуално посегателство, а трима – в побой. Обвиненията предизвикаха шок в гръцкото общество, а прокуратурата разпореди разследване.

Особено възмущение в обществото предизвикаха обвиненията срещу основателя на организацията отец Антониос Папаниколау, обвинен от бивш питомец в блудство, както и твърденията, че той е знаел за случаите на малтретиране на деца, но не е предприел нищо.

Свещеникът отхвърля категорично обвиненията, както и самата организация, председател на която е неговата съпруга. Тя заяви пред ЕРТ, че не изключва бившите обитатели на домовете да са били подбудени да отправят обвиненията.

"Ние сме двама човеци, които отдадохме живота си, от 25 години работим с деца и никой не е казал нищо срещу нас. Домовете ни са преминали проверки отвсякъде. Отвратена съм", каза презвитера Стаматия Георганди, цитиран от БТА.

Вчера на обвиненията реагира и Атинският архиепископ Йероним. Цитиран от АНА-МПА той заяви, че Гръцката православна църква няма никаква връзка с неправителствената организация „Кивотът на света“ и обеща Църквата да въздаде в пълна степен земното църковно правосъдие. Йероним съобщи, че е наложил на отец Антониос забрана да служи, докато случаят бъде разрешен от гръцкото правосъдие, и обеща пълно съдействие от Църквата за следствието.

Атинският архиепископ подчерта, че Гръцката православна църква, както и цялото общество, е шокирано и няма нито да прояви търпимост, нито да прикрие поведение и действия, които опетняват свещеническото расо.

"Кивотът на света" е голяма доброволческа организация, която предоставя грижа за деца в трудно социално положение, сред които има изоставени, бездомни, попаднали под въздействието на наркотици. Организацията има няколко структури в цяла Гърция и полага грижа за около 500 деца.

Коментари Напиши коментар

3

човека

преди 2 месеца

е страхливо долно *** и обикновено посяга на безащитни и по-слаби от него

2

Анонимен

преди 2 месеца

Ама ще се обръща внимание само на децата от женски пол, нали? Такава е политиката на ЕС - само жените и момичетата са жертви на насилие. Мъжете и момчетата нямат нужда от никаква защита.

1

Анонимен

преди 2 месеца

Е и при маляките е като при нас секс,дрога и чалга и кражби, Ама они са в Евро зоната в Шенген и получават милиарди евра безвъзмездно, и е пълно с незаконни имигранти в Атина на Астро Пиргос и в Солун на пристанището без документи им работят като товарачи