Снимка: Bulgaria ON AIR

Венецианската комисия одобри пакета от законодателни промени, свързан с отговорността на главния прокурор. Според нея е необходимо разследване, което да не включва само фигурата на главния прокурор.

Законопроектът предвижда промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс. Той предвижда промени в изпълнението на около 70 решения на Съда по правата на човека в Страсбург. Едно от тях е по делото "Колеви" срещу България, в което решение Европейският съд стига до извода, че в България няма възможност за безпристрастно и ефективно разследване срещу главния прокурор, от независим магистрат. Този законопроект е един от 22-та, които България е поела ангажимент да станат закони, за да получим 12 млрд. лв. по Плана за възстановяване.

Това обясни в студиото на "България сутрин" заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. По думите му този законопроект опитва, без да се се стига до промени в Конституцията, да има възможност за истинско разследване на главния прокурор. А Венецианската комисия е посочила, че сме на прав път.

"Оставили са на нас да преценим какъв кръг от лица да обхваща компетентността на временния прокурор, който ще разследва главния прокурор. Ние сме преценили това да е главният прокурор и неговите заместници. Една от идеите той да бъде независим е да не бъде от средите на прокуратурата. Именно затова избираме временно функциите му да се изпълняват от съдия. Работата им е свързана със същите закони, с които работят прокурорите", заяви зам.-министър Дечев.

Този човек ще може отново да се върне в съда, няма да остане прокурор до края на кариерата си, поясни гостът в студиото. В законопроекта ясно е казано сред кои съдии може да се избира човек, който да води такова разследване, стана ясно още от думите му.

Предвиждат се промени и в други области на съдебната система, обобщи Дечев и добави, че конкретно този законопроект трябва да изпълни решения на Европейския съд по правата на човека.

Според него след последните събития не са големи шансовете ни за приемане в Шенген сега, а една от причините са проблемите в съдебната система у нас.

"Очевидно някои държави използват нашите проблеми в съдебната система, за да ни спират", посочи зам.-министър Дечев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase