Снимка: Bloomberg

Президентът Си Дзинпин започна миналата си седмица в чужбина с възстановяване на връзките със САЩ и я завърши с европейските лидери, които изказаха аргументи за съпротива срещу радикалните ограничения на администрацията на Байдън по отношение на Китай.

Промяната в настроенията се равнява на победа за Си при едва второто му излизане извън Китай от началото на пандемията – период, в който отношенията на Пекин със САЩ и техните съюзници стават все по-лоши. През октомври президентът Джо Байдън ограничи продажбата на полупроводници и оборудване за производство на чипове на Китай в опит да спре икономическото му развитие и поиска от ключовите си съюзници да се съобразят - което поражда опасения от разцепление в световната икономика.

В петък френският президент Еманюел Макрон призова за ангажиране с Пекин и противопоставяне на усилията за разделяне на света на конкуриращи се блокове. Това последва подобни призиви от страна на германския канцлер Олаф Шолц, който посети Китай по-рано този месец, и усилията на холандския премиер Марк Рюте да координира действията си с други ключови нации за производство на чипове в съпротивата на натиска на САЩ.

"Сега, постепенно, много хора биха искали да видят, че има два реда в този свят“, каза Макрон в реч пред бизнес ръководители на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Банкок. „Това е огромна грешка, дори както за САЩ, така и за Китай.

"Нуждаем се от единен глобален ред“, добави той, реплика, която предизвика продължителни аплодисменти.

Коментарите на френския лидер по-специално показват, че Европа намира своята роля в намирането на среден път, когато става въпрос за Китай. Докато в някои европейски столици нарастват призивите за по-строги отношения с Пекин по въпроси, свързани с правата на човека и демокрацията, всеобхватният контрол върху износа на чипове от САЩ – който скоро може да бъде разширен и до други стратегически технологии – измести разговора от опасения за Китай към загриженост за американското преувеличаване.

Докато Германия се насочва към рецесия и Европа е изправена пред сурова зима без евтин руски петрол и газ, „има малък апетит за конфронтация с Пекин“, каза Ноа Баркин, управляващ редактор за Китай на Rhodium Group.

„Трябва да се противопоставим на политизирането на икономическите и търговските въпроси и да поддържаме стабилността на глобалната индустриална верига и веригата за доставки“, каза Си на Рюте във вторник. Китайският лидер също така призова за засилено сътрудничество във високотехнологичното производство с Южна Корея на среща с президента Юн Сук Йол, чиято нация е дом на гигантите за чипове Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc.

"Ниделандия няма да копира американските мерки едно към едно“, каза Шрайнемахер в интервю за холандския вестник NRC, публикувано в петък. „Ние правим собствена оценка – и правим това след консултация с партньорски страни като Япония и САЩ.“

Ходовете на САЩ за ограничаване на търговията с Китай също бяха подложени на критика в Азия, където нации като Сингапур предупредиха да не се отрязва Пекин икономически. Много правителства в региона също така разглеждат пътуването на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси до Тайван по-рано тази година като ненужно провокативно.

Въпреки че основните европейски лидери са все по-устойчиви на нарастващия натиск от Вашингтон, те са далеч от постигането на консенсус за това как да се справят с все по-настоятелния Китай.

Дипломатическата подкрепа на Си за Владимир Путин, който нахлу в Украйна малко след като обяви „безгранично“ приятелство с китайския лидер, също помогна за укрепването на връзките между САЩ и Европа. Китайският лидер наскоро реши да облекчи някои опасения относно отношенията си с Путин, като начерта червена линия върху използването на ядрени оръжия, което той спомена по време на среща с Шолц и по-късно повтори с Байдън.

Като цяло действията на Си поне карат Европа да мисли за среден път. В разширена метафора по време на речта си на APEC Макрон оприличи САЩ и Китай на „два големи слона“ в джунгла.

Целият анализ -  на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase