Снимка: Pixabay

Британски ресторанти фалират с по-бързи темпове, отколкото по време кризата с  пандемията от COVID-19 в резултат на "отровната комбинация" от растящи енергийни цени, недостиг на персонал и силен спад на резервациите, показва ново проучване.

Затварянето на заведения в ресторантьорския сектор се е увеличило с 60% с регистрираните 1567 фалита за периода 2021-2022 година. В предходния годишен период фалитите са били 984. Това показват данни на консултантската компания Mazars.

Рязък скок на ресторантните, обявили несъстоятелност, се наблюдава особено през последното тримесечие. Ребека Дакър от Mazars заяви, че повечето ресторантьори никога преди това не са се сблъсквали с комбинацията от растящи разходи, недостиг на персонал и намаляващо търсене.

Лобистки групи в бранша като Асоциацията на британската бира и пъбове правят мрачната прогноза, че през първите месеци на 2023 трета година повече от една трета от ресторантьорския и хотелиерския  бизнес ще се срине, съобщи БНР. След като индустрията отбеляза известно възраждане това лято след поредицата от принудителни затваряния по време на пандемията от Ковид-19, ресторантите сега се борят с растящата инфлация, която не само увеличи разходите за енергия, храни и напитки, но изпразни и джобовете на клиентите, които се въздържат да ходят по заведения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase