Снимка: БГНЕС

Европейският съюз трябва да избягва създаването на нови „зависимости“ и да предложи алтернатива на страните партньори, докато прекроява своя дипломатически подход след нахлуването на Русия в Украйна, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел пред "Евроактив".

„Ние със сигурност не сме заинтересовани от създаването на нови зависимости“, каза Борел на въпрос дали вижда риска европейците да повторят грешките си с Русия с Китай.

Блокът трябва „да спре да концентрира доставките на суровини и стоки върху един единствен доставчик – това е урокът, който смятам, че научихме от тази газова криза“, посочи той.

„Винаги ще имаме зависимости – не можем да преминаваме ден за ден от отворени към затворени пазари.  Нуждаем от балансиран подход“, каза той и добави, че трябва да се научим как да се адаптираме.

„Трябва да отбележим колко бързо се адаптира Европа и колко бързо преминахме от 40% на 7% зависимост от руския газ“, коментира той, но призна,  че това е станало възможно поради факта, че някои страни са консумирали по-малко заради пандемията, като например Китай.

Поглед към Централна Азия

„Централноазиатските страни искат да имат отношения с Европа, които биха могли да балансират другите играчи, но ако не направим нищо, със сигурност други ще имат по-голямо влияние от нас“, каза Борел пред EURACTIV в кулоарите на срещата на министрите ЕС-Централна Азия в Самарканд, Узбекистан .

Дълго време Централна Азия бе смятана за част от сферата на влияние на Русия, но войната в Украйна предизвика промяна в позицията на централноазиатските правителства, като те едва доловимо се дистанцираха от Москва и започнаха да търсят сътрудничество с други страни.

„Преди една година бяхме поканени на среща на върха за свързаността в Югоизточна Азия с нашите руски и китайски колеги – те бяха изненадани от присъствието на ЕС там“, каза Борел.

„Тази седмица конференцията в Самарканд беше само с нас, което е политически сигнал – ЕС и Централна Азия искат да работят заедно по въпросите на свързаността“, добави той.

Борел обаче призна, че „за повечето от нашите партньори от Централна Азия това е много деликатна ситуация“ заради техните икономически, културни, политически и демографски връзки с Русия. Те обаче защитават идеята за териториална цялост и са против тяхната територия да бъде използвана за заобикаляне на западните санкции.

Глобален портал срещу Китай

Запитан дали наистина смята ЕС за по-привлекателния партньор в Централна Азия, Борел каза, че новата стратегия за свързаност на ЕС, наречена „Глобален потрал“, „е нашият начин да покажем политическо присъствие и амбиция“.

„Ако искаме да съществуваме в политически смисъл, трябва да направим нещо – ето защо ние напредваме към „Глобалния портал“ който ще промени играта“, каза той .

„Глобален портал“  може да не звучи твърде атрактивно, докато китайците успешно продават своята инициатива „Един пояс, един път“, която започнаха преди години. Ето защо трябва да се ангажираме повече“, посочи главният дипломат на ЕС.

Още по темата

Инициативата от 300 милиарда евро обаче беше разкритикувана, че не предоставя достатъчно финансова мощ за противодействие на китайската инициатива „Един пояс, един път“.

„Вярно е, че нашата инициатива е в началото, но въпреки това в момента ние вече сме най-важният инвеститор в Централна Азия и ще продължи да е така. Тук сме, за да провокираме повече ангажираност, защото все още сме „първият клиент“, но Китай е по петите ни“, добави той.

Според Борел не става въпрос само за добри или лоши партньори.

„Когато дойде COVID-19, осъзнахме, че не произвеждаме парацетамол, защото той се произвежда в Индия, която е надежден доставчик при нормални условия, но се превърна в ненадежден доставчик в криза. Ето защо се нуждаем от диверсификация, повече партньорства и набор от инструменти, за да гарантираме, че в бъдеще новите зависимости и новите нужди ще бъдат задоволени по по-сигурен начин“, каза той.

„Ние не сме НПО“

ЕС търси алтернативи на газа от Русия заради нахлуването на Москва в Украйна.

„Нашата зависимост от руски газ в началото бе разглеждана като прагматизъм – пренебрегвайки кой е Путин и какво иска той в замяна на евтиния газ, така че нека сега да не бъдем прекалено прагматични“, каза той.

Запитан дали смята, че отношението на ЕС към властта се е променило, Борел коментира, че блокът „не може да се преструва, че се държи като държава“, докато дипломацията му е „мозайка от 27 държави-членки“.

„Въпреки това можем да направим много, използвайки способността си за убеждаване, и трябва да го направим. Силата не е само военни способности. Ние имаме влияние и това влияние трябва да се използва, но с прикачени условия“, каза Борел.

„Ние не сме неправителствена организация, а имаме определен начин на мислене, който не може да бъде наложен, защото тогава рискуваме да реагираме на отхвърлянето на нововъзникващия свят“, добави той.

Във връзка с диалога между Косово и Сърбия, подпомаган от ЕС, той каза: „Ние не сме посредник, не сме съдия, а много повече от това, защото и двете искат да станат членове на ЕС“.

„В същото време малко по малко губим Африка, което показва, че тактиката не е била добра“, добави той.

Главният дипломат на ЕС също така разкритикува бавния темп на блока в сключването на търговски споразумения.

„Трябва да използваме инструментите, които имаме, а най-важният със сигурност са икономическите отношения. Не можем да си позволим да имаме търговски споразумения, които чакат с години. Китайците могат да сключат търговско споразумение с Латинска Америка за шест месеца, а на нас ни трябват три или повече години, за да го ратифицираме“, каза той.

Проблемът с Афганистан остава

В същото време бързото влошаване на ситуацията в Афганистан е сигнал за събуждане за европейско управление на кризи, но страните-членки на ЕС изглежда са загубили интереса си към страната. Страните от Централна Азия обаче са  разтревожени.

Запитан дали Европа споделя отговорността, която обеща миналата година, Борел каза, че „единственото нещо, което имаме в момента, е политическо и дипломатическо убеждаване, но в момента не е ясно докъде ще доведе това“.

„Ние ясно казваме „никакви отношения с талибаните“, но продължаваме да подкрепяме народа на Афганистан с 400 милиона евро след падането на Кабул“, каза той.

Много от правителствата, особено тези от Централна Азия, настояваха за нормализиране на отношенията с новия режим в Кабул.

„От наша страна позицията е ясна – няма да се ангажираме с тях, докато жените и момичетата не се третират по подходящ начин и докато основните основни права не бъдат зачетени“, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase