Снимка: БГНЕС

Франция, Германия и Испания са постигнали споразумение за започване на следващата фаза от разработката на нов изтребител от шесто поколение  (Future Combat Air System, FCAS), най-големият проект в областта на отбраната в Европа, чиято стойност се оценява на повече от 100 млрд. евро, съобщиха два източника на Ройтерс.
Трите държави и съответните им индустрии сключиха сделка, заяви източник от отбраната, който говори при условие за анонимност, но не предостави подробности.

Източник от френското правителство също потвърди, че е било намерено решение на пречките, съществуващи между компаниите от отбранителната индустрия на трите страни, което е проправило пътя за преминаване към следващата фаза на проекта за боен самолет.

Според по-ранна информация следващата фаза от развитието на FCAS се очаква да струва около 3,5 млрд. евро, които ще бъдат поделени по равно между трите държави.

Френската компания "Дасо"(Dassault), "Еърбъс"(Airbus) и "Индра“ (Indra) - последните две представляват съответно Германия и Испания - участват в програмата за замяна на френските "Рафал“ (Rafale), германските и испанските "Юрофайтър“ (Eurofighter) от 2040 г. с новите бойни машини.

Френският президент Еманюел Макрон и тогавашната германска канцлерка Ангела Меркел през юли 2017 г. за първи път обявиха плановете си за FCAS, които ще включват изтребител и редица свързани с него оръжия, включително безпилотни летателни апарати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase