Анже Логар и Наташа Пирц Муса. Снимка: БГНЕС

Започва вторият тур на изборите за президент в Словения. Гражданите отиват до урните, за да изберат наследник на Борут Пахор след двата му мандата. Те трябва да избират между депутата Анже Логар и адвокатката Наташа Мусар, която се класира на втория тур през октомври, предава БГНЕС.

Повече от 3000 избирателни секции ще бъдат отворени между 7 и 19 ч., като до затварянето на избирателните секции ще бъде въведено "изборно затъмнение"

Адвокат Пирц Мусар е наета да защитава интересите на родената в Словения Тръмп по време на президентството на съпруга ѝ. Тя спира компании, които се опитват да комерсиализират продукти с нейното име, припомня АФП.

Прогнозите са, че тя ще спечели малко над 50 процента от гласовете, изпреварвайки Логар. Според последните социологически проучвания той има между 44 и 49 процента.

Пирц Мусар казва, че победата ѝ ще я превърне в "глас на жените" в Словения и в чужбина.

Въпреки че ролята на президента е предимно церемониална, Мусар обеща да бъде "морален авторитет".

"Президентът не може да бъде неутрален... и да няма мнение... Никога не съм се страхувала да изразявам мнението си", заяви тя пред АФП.

Пирц Мусар е обект на нападки заради доходоносните инвестиции на съпруга си.

 

Коментари Напиши коментар

3

ВЪПРОС

преди 2 месеца

Любопитно за Словения - Минимална Работна Заплата - 1000 Евро , Максимална Заплата на Депутат - 1000 Евро .

2

В Словения

преди 2 месеца

Да мислят като гласуват! Западните медии отново излизат с публикации за Буча. Този анализатор им направи пропагандата на пух и прах. https://youtu.be/Y8kt9RUpYqk Словенските журналисти показват повече мъдрост!

1

Анонимен

преди 2 месеца

Tona нa G-7...