Снимка: БГНЕС

Швеция се присъединява към Франция и Германия в изразяването на загриженост относно новите данъчни облекчения за електрически превозни средства в САЩ. Стокхолм ще използва предстоящото си председателство на Съвета на ЕС, за да настоява за "подобряване" на трансатлантическите отношения по този въпрос, заяви новият шведски министър на търговията, съобщи БГНЕС.

В интервю за "Politico" преди неформалната среща на министрите на търговията в Прага Йохан Форсел, новоназначеният министър на търговията на Швеция, заяви, че Стокхолм споделя опасенията на Берлин и Париж относно американския закон за намаляване на инфлацията. Той представлява намаляване на данъците и енергийни облекчения за компаниите, които инвестират на територията на САЩ, и стимулира американските потребители да "купуват американско", когато става въпрос за закупуване на по-екологичен автомобил.

Франция и Германия отбелязаха, че ЕС не може да остане безучастен пред новите американски мерки и трябва да отвърне на удара.

Френският президент Еманюел Макрон вече призова за приемането на "Закон за купуване на европейски автомобили", за да се защитят регионалните производители на автомобили.

Форсел заяви, че ще "подчертае" тези опасения пред търговския представител на САЩ Катрин Тай по време на двустранна среща в рамките на срещата на ЕС в Прага, която вероятно ще бъде доминирана от трансатлантическия спор.

Швеция ще се стреми да направи "каквото може, за да подобри отношенията между ЕС и САЩ. В същото време ... има някои елементи в Закона за намаляване на инфлацията, които са обезпокоителни и не са в съответствие с правилата на СТО", заяви Форсел.

Още по темата
След Чешката република Швеция ще поеме председателството на Съвета на ЕС през януари. Страната ще представи приоритетите си за председателството след няколко седмици, но напредъкът по споразуменията за свободна търговия с Австралия, Нова Зеландия, Индия и Индонезия ще бъде на първо място в дневния ред на Стокхолм.

"От много години Швеция се фокусира върху това да има много свободен търговски подход. ... Да имаме тази отворена свободна търговия, основана на правила международна търговия, разбира се, е една от основните ни амбиции", каза министърът на търговията.

Що се отнася до Китай, министърът заяви, че ЕС трябва да продължи "да укрепва конкурентоспособността и устойчивостта на [блока]". Той заяви, че отношенията между ЕС и Пекин следва да се осъществяват чрез "диалог с Китай", който "е в съответствие с общите ни интереси".

"Това ще бъде една много важна задача по време на председателството: да отстояваме много ясна и твърда позиция по отношение на Китай", добави той. "Китай се движи в посока, която в някои аспекти е обезпокоителна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase