Снимка: БГНЕС

За много хора в България енергийната криза не е нещо ново - повече от 23% от българите не са могли да си позволят отопление и през миналата година, предава "Дойче Веле". Как е в другите държави от ЕС?

Още преди сегашната енергийна криза много хора в Европа не са разполагали с достатъчно средства, за да отопляват надлежно жилищата си. В Германия например през миналата година цели 2,6 милиона души не са имали достатъчно пари, за да затоплят достатъчно жилищата си, сочат данните на Федералната статистическа служба.

В България най-много хора са засегнати

Тази бройка съставлява 3,2 процента от населението на страната. Най-силно засегнати са хората, които живеят сами (4,3% от всички домакинства), както и самотните майки или бащи (4,7 процента).

По този показател обаче Германия стои сравнително добре в Европа, където средно 6,9 на сто от населението не е можело да затопля достатъчно жилището си през миналата година поради финансови причини, става ясно от данните на Евростат. Най-много хора са студували в домовете си през зимата на предходната година в България – цели 23,7 процента от населението на страната. Следват Гърция - със 17,5 на сто, и Испания – с 14,2 процента. С най-добри показатели е Финландия, където само на 1,3% от населението му се е налагало да стои на студено в дома си през зимата.

Още по темата

Такава статистика в ЕС се води от 2020 година с цел да отчита риска от изпадане в бедност в страните от общността. В Германия въпросите, свързани с отоплението на домовете, годишните отпуски или пълноценното хранене са неизменна част от провежданите представители микропреброявания.

Експерти настояват за повече държавни помощи

Близкият до синдикатите Институт за макроикономика и изследване на икономическите цикли настоява за по-голям ангажимент на държавата, която трябва да облекчи най-бедните домакинства в енергийната криза. Отбелязва се обаче и това, че предприетите вече мерки, като еднократната енергийна помощ от 300 евро, са стъпки "в правилната посока".

Някои от тях обаче имат и недостатъци, като предложеното заедно с тавана на цените на газа процентно поемане от държавата на разходите за отопление на база нормално потребление. Така домакинствата с високо потребление и високи сметки за парно в парично изражение биха били облекчени в много по-голяма степен, отколкото тези с ниско потребление на енергия. Ако мярката действаше без да има горна граница, собствениците на големи луксозни имоти биха се радвали на облекчения, които в екстремни случаи биха могли да надхвърлят в пъти средното, смятат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase