Снимка: архив, БГНЕС

В Австрия днес ще бъдат произведени президентски избори. Федералният президент се избира за срок от шест години. Призовани да изберат своя държавен глава са 6 363 489 граждани, близо 62 000 от които се намират извън страната и ще гласуват по пощата. Право на глас по пощата имат и лицата, които в изборния ден отсъстват от мястото с основна адресна регистрация. В болничните заведения и заведенията за възрастни са организирани мобилни изборни секции, които дават възможност всички желаещи да упражнят своето право на глас. Това право имат всички граждани, навършили 16-годишна възраст.

Според закона изборните бюра, които в страната са общо 10 090, отварят в 6 ч. сутринта и затварят най-късно в 17 ч. В селата и малките градове бюрата са отворени до обяд.

За федерален президент може да се кандидатира всеки гражданин, навършил 35 години, който събере 6000 подписа на поддръжници. За да бъде избран на поста, кандидатът трябва да получи половината от всички действителни гласове. Ако това не се случи, се насрочва втори тур четири седмици по-късно. На балотажа се явяват първите двама от първия тур.

На изборите тази година кандидатите са седем. Безспорният фаворит между тях е федералният президент Александър ван дер Белен, който се бори за втори мандат. Негов главен опонент е Валтер Розенкранц, издигнат от  Австрийската партия на свободата. За останалите петима кандидати политическите наблюдатели не очакват особени изборни успехи.

Александър ван дер Белен обяви за своя цел да победи още днес. Валтер Розенкранц изрази увереност, че ще се яви на втори тур срещу действащия президент.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase