Снимка: БГНЕС

Всички данни показват, че течовете от газопровода "Северен поток" се дължат на умишлени действия. Това се посочва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на ЕС.

Още по темата
Борел допълва, че ЕС ще подкрепи всяко разследване за цялостно изясняване какво и защо се е случило и ще предприеме стъпки за повишаване на устойчивостта в областта на енергийната сигурност. ЕС е дълбоко загрижен от повредите по газопровода, добавя той.

По неговите думи сигурността и опазването на околната среда са първостепенни задачи. Подобни събития не са случайни и засягат всички ни, заявява върховният представител. Всяко умишлено увреждане на европейската енергийна инфраструктура е напълно неприемливо и ще получи силен и единен отговор, заявява Борел.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече по-рано пробивите по газопровода "саботаж". По нейните думи всяко подобно посегателство ще получи "възможно най-строг отговор".
(БТА)

 

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 2 месеца

Ами Да за някои Путин е невинен , каквото и да направи ! Как живеете такива , незнам! Платени ли сте или просто сте си ***? Все американците им били виновни или някои други ! А на мен не ми пука нито за едните , нито за другите ! Но не желая , някакви платени протежета да ми налагат болният си мироглед!

51

Христо Христов

преди 2 месеца

Това са демократични течове и значи са добри.

50

Анонимен

преди 2 месеца

Брей тая Урсула, щяло да има най-строг отговор. Що не каже, че по време на взривовете е имало 2 американски есминеца с изключени транспордери в района на газопроводите? И какъв ще отговора на ЕС срещу САЩ?