Снимка: БГНЕС

Инфлацията в Европейския съюз през август се е ускорила до 10,1 на сто на годишна база. За същия период потребителските цени в еврозоната са нараснали, достигайки 9,1 на сто. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на сайта й. През юли, отново на годишно ниво, инфлацията в ЕС бе с 0,3 процентни пункта по-ниска, а тази във валутния съюз - с 0,2 на сто.

Още по темата

Ръстът на потребителските цени в България според хармонизирания индекс е бил 15 на сто през август, отнесен към август миналата година. През юли инфлацията в страната ни бе на годишно равнище от 14,9 на сто. В сравнение с юли, през август инфлацията е била 0,8 на сто. Националните данни, оповестени по-рано тази седмица от Националния статистически институт, сочат инфлация от 17,7 на сто за август.

Родните цени на дребно на електричеството, газа, както и на други енергоносители са се увеличили с 32,3 на сто на годишна основа, докато през предходния месец регистрираха повишение с 24,3 на сто. Това е най-високата стойност на инфлацията на тези енергоносители в България от януари 2015 г. - откогато има налични съпоставими данни.

Данните сочат още, че в Евросъюза цените на електричеството, газа и на други енергоносители през август са скочили с 48,8 на сто в сравнение със същия месец на миналата година. В еврозоната те отбелязват ръст с 51,9 на сто. И за двете зони регистрираните стойности са най-високите от януари 2015 година.

Най-ниски годишни нива на нарастване на потребителските цени през август са регистрирани във Франция (6,6 на сто), Малта (7 на сто) и Финландия (7,9 на сто). На другия край на скалата - държавите с най-високи годишни нива на ръста на цените на дребно - са Естония (25,2 на сто), Латвия (21,4 на сто) и Литва (21,1 на сто).

В сравнение с юли през август годишната инфлация е намаляла в 12 от страните членки на ЕС, докато се е повишила в 15 от тях.

През август най-високият принос за годишната инфлация в еврозоната е оказал сектор "енергия" (+3,95 процентни пункта), следван от "храни, алкохол и тютюневи изделия" (+2,25  процентни пункта), услуги (+1,62  процентни пункта) и неенергийните промишлени стоки (+1,33  процентни пункта).

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 4 месеца

Търсете си по-добре платени работи. Аз миналото лято печелех около 800-1000евро, а тази година около 1300-1700 така новите цени не ме събарят.

67

Роко2

преди 4 месеца

Днес пак теглиха над 4 милярда кредит за държавата,на Киро и Асец дупките се запълват управлението им ни зароби дълготрайно.

66

Обир по сред бел ден

преди 4 месеца

Със всичко е така както в птимера :Пример: В момента изкупната цена за маслодайния слънчоглед е 0,90лв ,а литър олио е 6 лв. След като един литър се добива от около 2,2 кг. слънчоглед и сложим 50 ст. разходи и 50 ст за магазина 20 ст. транспорт реалната цена е около 3,50 лв .Къде отиват другите 2,5 лв?