Снимка: БГНЕС

От една година здравословното състояние на кралица Елизабет Втора поражда безпокойство у близките и поданиците й, отбелязва Франс прес.

На 20 октомври миналата година кралицата прекара една нощ в болница за пълни изследвания, след като преди това лекарите й препоръчаха да си почива след период, в който тя имаше много обществени изяви. Новината за престоя от една нощ в болницата обаче бе съобщена едва на следващия ден и това породи критики, че кралският дворец не е достатъчно прозрачен относно здравето на кралицата. Това бе и първата хоспитализация на британския монарх от 2013 г. После кралският дворец каза, че кралицата е в добро състояние на духа и е подновила по-леките си ангажименти.

Още по темата

Тя се появи на 26 октомври миналата година на виртуален прием за приемане на акредитивните писма на новите посланици, но отмени пътуване до Глазгоу за участие в конференцията на ООН за климата.

След като през февруари тази година кралицата премина прага от 70-години властване, което е рекорд за британската монархия, същия месец тя даде положителен резултат на теста за Ковид-19. Новината породи силно безпокойство, а Бъкингамският дворец заяви, че кралицата има само леки симптоми, подобни на хрема. Няколко дни преди това Елизабет Втора се беше срещнала с принц Чарлз, който също се оказа с положителен тест за вируса.

След прекараната зараза по време на аудиенция кралицата сподели, че има трудности с придвижването и движенията. След като отмени няколко публични ангажимента, кралицата ги поднови на 1 март, като проведе две аудиенции по видеоконферентна връзка. Тогава синът й Чарлз заяви, че тя се чувства много по-добре. На 7 март тя дори прие премиера на Канада Джъстин Трюдо.

На 11 март кралицата обяви, че няма да присъства три дни по-късно на религиозна церемония, свързана с Общността на нациите в Уестминстърското абатство. Тя обаче се появи на 29 март на панихидата за съпруга си принц Филип, починал преди година.  Тогава тя дойде на панихидата, хванала под ръка сина си, принц Андрю и подпираща се на бастун, изглеждаше в крехко състояние и вървеше бавно.

През април пък по време на виртуално откриване на медицинско отделение тя попита: "Вирусът предизвиква голяма умора и изтощение у хората, нали?

На 10 май кралицата пропусна тронното слово по препоръка на лекарите и в тази роля я замени принц Чарлз. Тогава тронът на кралицата остана празен, а Чарлз произнесе словото, седнал на трона, запазен за брачния партньор на монарха. До него беше кралската корона, поставена върху велурена възглавничка.

Последваха няколко изненадващи появи на Елизабет Втора - за откриване на лондонска метролиния, носеща името й, или на цветарско изложение. Но след това кралицата пропусна доста от проявите по повод платинения си юбилей, официално честван в началото на юни. Тогава тя се появи на два пъти на балкона на Бъкингамския дворец и бе бурно аплодирана от поданиците си. След това кралицата публикува изявление, в което благодари на всички за организираните тържества и заяви, че е решена да служи на монархията, подкрепяна от семейството си.

На 7 септември кралицата прие в шотландската си резиденция Балморал, където тя обикновено прекарва лятото,  Борис Джонсън и Лиз Тръс. Джонсън й връчи оставката си като премиер, а после тя номинира Тръс за премиер. Ден след това по препоръка на лекарите кралицата отмени заседание на съветниците си, което трябваше да протече в онлайн формат.

Тази сутрин лекарите на кралицата изразиха безпокойство от състоянието й и препоръчаха тя да остане в Балморал под лекарско наблюдение. Това беше най-тревожното съобщение на Бъкингамския дворец, публикувано досега, относно здравето на Елизабет Втора. След него семейството й се събра в Балморал, за да е до нея. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase