Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи да се повишат необвързващите цели за образованието в ранна детска възраст и да се гарантират достъпни услуги за дългосрочни грижи в опит да се подкрепи секторът и да се подобри участието на жените на пазара на труда, предаде "Ройтерс".

Жените носят основната тежест на отговорностите за полагане на грижи, като те съставляват 90 % от официалната работна сила в сферата на грижите, а други 7,7 млн. души не работят поради задължения, свързани с полагане на грижи, заяви Комисията.

За да се намали натискът върху сектора на грижите, който е бил подложен на изключително напрежение по време на пандемията COVID-19, Комисията предложи да се повиши целта на ЕС за деца под тригодишна възраст, които са записани в детски ясли, на 50 % от сегашните 33 %.

Още по темата
Тя предложи също така да се повиши целта за записване на децата в детски градини между тригодишна възраст и началото на задължителното образование от 90 % на 96 %.

И двете по-високи цели за 2030 г., които трябва да бъдат подкрепени от правителствата на ЕС, следва да бъдат допълнени с по-високи заплати за работещите в сферата на грижите и по-добро обучение, заяви Комисията.

Дългосрочните грижи също така трябва да бъдат по-достъпни и да се окаже подкрепа на неформалните лица, полагащи грижи, заяви Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase