Снимка: БГНЕС

На фона на продължаващата ескалация на реториката на Анкара, Атина е решена да не допусне това да се превърне в ежедневна новина, като министърът на външните работи Никос Дендиас пристъпи към незабавно и подробно информиране на всички партньори на Гърция за заплахите срещу нейната териториална цялост от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и други висши служители в неговото правителство, съобщи "Катимерини".

Заплахите, отприщени от Анкара, включват военни операции срещу гръцките острови и действия за "самозащита" с цел потушаване на тероризма.

Освен това в понеделник, след изявленията на турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, в които се твърди, че в бежанския лагер в Лаврио се обучават терористи, бяха извършени поредните турски нарушения на гръцкото въздушно пространство.

Още по темата

В 14,51 ч. турски дрон прелетя над Кинарос на височина 19 000 фута. Показателно е, че по-голямата част от нарушенията на националното въздушно пространство са извършени от безпилотни летателни апарати.

Като част от отговора на Атина на дипломатическия фронт, източници на "Kathimerini" съобщиха, че Дендиас незабавно ще изпрати писма до всички членове на Съвета за сигурност на ООН, до генералния секретар на ООН, както и до генералния секретар на НАТО.

В писмата ще бъдат цитирани оригиналните изявления на турските високопоставени лица, без да се правят допълнителни коментари. Те са толкова "възмутителни", че не е необходим допълнителен коментар, твърдят източниците.

В речта си в събота Ердоган заплаши Гърция, че Турция "ще дойде внезапно една нощ". "Вашата окупация на островите не ни обвързва. Когато дойде времето, часът, ние ще направим необходимото", заяви Ердоган.

След заседание на кабинета той обяви, че Гърция не е на нивото на Турция. Според него западната им съседка не е равна нито в политическо, нито в икономическо, нито във военно отношение с Турция.

В събота Дендиас вече е информирал европейските си партньори, включително върховния представител на ЕС Жозеп Борел, и САЩ за коментарите, идващи от Анкара.

Нещо повече, Дендиас благодари на чешкия си колега Ян Липавски, тъй като чешкото председателство е реагирало незабавно на последните турски изявления.

"Недопустимото заплашване на държавите - членки на ЕС, като това, отправено към Гърция в неотдавнашната публична реч на президента Ердоган, е изключително безполезно в това отношение", написа чешкото външно министерство в Туитър в събота.

Изявленията на Ердоган бяха определени като "източник на голяма загриженост" и от Петер Стано, говорител на Комисията по външната политика. "Позицията на ЕС е била и остава много ясна: очакваме от Турция да се въздържа от ескалираща реторика и да се ангажира с насърчаване на добросъседските отношения, а не обратното", заяви Стано.

Той също така отбеляза, че "Гърция е държава - членка на ЕС, и суверенитетът и целостта на държавата членка трябва да бъдат зачитани". /БГНЕС

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 месеца

Сте сложат задната една вечер турците и ще идват .Ердомустака приказва едно и също на неграмотните и бедните анадолци за да забравят мизерията и да печели изборите.

28

Папандреу

преди 4 месеца

Само да се включи собственика на Нотингам Форест и туцинще почне да трепти ама яко да трепти нищо че имат гавази Армия .

27

И ся кво?

преди 4 месеца

натОВЦИ? Сега за кого ще викате!?! Евродженди-вегани с тротинетки?!?