Снимка: БГНЕС

Съветникът на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, заяви, че Русия умишлено обстрелва коридорите, по които мисията на Международната агенция за атомна енергия може да достигне до АЕЦ „Запорожие“.

В понеделник 14 експерти от МААЕ, която е под егидата на ООН, тръгнаха към най-голямата атомна централа в Европа. Тя е окупирана от руските сили от март насам и рискованите действия на армията на Владимир Путин около територията на АЕЦ-а създават риск от ядрена авария. Затова, водена от директора Рафаел Гроси, мисията на МААЕ цели да се гарантира безопасността и сигурността на съоръжението.

Очаква се ядрените експерти да пристигнат в централата по-късно тази седмица, като няма обявена конкретна дата за влизането им в окупираната от руснаците територия.

Още по темата
В съобщение от вторник в профила си в "Туитър" Михайло Подоляк пише, че Русия обстрелва възможните пътища пред Гроси и екипа му. "Всичко това, за да се предложи преминаване през Крим", твърди той.

"Позицията на Украйна остава същата. Достъп само през контролираната от Украйна територия. Демилитаризация на атомната електроцентрала. Изтегляне на руските войски. Само украински персонал в станцията", написа съветникът на политическия кабинет на Зеленски.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че за създаване на демилитаризирана зона около АЕЦ-а "и дума не може да става". Русия не дава никакви индикации, че ще изпълни исканията на международната общност, а именно да се оттегли от територията на централата. Москва, очевидно, засега няма да спре да я използва като щит и средство да обвинява украинците за евентуална ядрена авария.

Коментари Напиши коментар

46

факт

преди 5 месеца

с френски гаубици купени от украинците и ракети американски пак закупени с рубли!

45

ИВАН

преди 5 месеца

КАТО ГИ ГЛЕДАМ УКРИТЕ С ТИЯ ДЖИПОВЕ ИЗ СОФИЯ, НИКАКВА МИЛОСТ НЕ ТРЯБВА ЗА ТИЯ!

44

До 51 анонимен

преди 5 месеца

Трите дни са ваша измислица, продажници. Аз питам обаче, изтече ли месец август, когато Зеленски щеше да си връща Крим. Или вече го отложи "до Нова Година". Да сме живи и здрави, тогава пак ще напомним графика.