Снимка: БГНЕС

Група политици от управляващата в Германия ГСДП настоява за „дипломатическа офанзива за по-бързо завършване на войната в Украйна“, съобщи в петък „Шпигел“.

„Необходимо ни е колкото може по-бързо примирие, като изходна точка за комплексни мирни преговори.“ – пишат политиците от лявото крило на ГСДП в апел, озаглавен „Оръжието трябва да млъкне“.

Авторите призовават към „глобална политика на разведряване“. Те смятат, че истинско подобряване на ситуацията ще бъде възможно едва в „постпутиновата епоха“. Засега, според тях „трябва на базата на признаване на реалностите, които може да не се харесват, да се намери с руското правителство модус вивенди, който изключва по-нататъшното ескалиране на войната. В крайна сметка трябва да се стигне до „споразумение между Украйна и Русия.“

Още по темата
Според лявото крило на ГСДП ЕС и страните членки трябва да интензифицират дипломатическите си действия. Документът твърди, че трябва да бъде засилена и комуникацията с няколко държави за да бъдат спечелени за ролята на медиатор между ожесточените страни. Авторите споменават Китай, който има близка връзка с Москва.

В апела си политиците предупреждават срещу доставките на тежко военно въоръжение на Украйна и се позовават на опасността от ядрена война. „Спиралата на ескалацията трябва да бъде спряна. Затова при всяка доставка на оръжие трябва точно да премерим и да преценим къде се намира червената линия, която може да бъде приета за пристъпване към война и да предизвика ответни реакции.“ – пишат авторите на апела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase