Снимка: БГНЕС

Болшинството от военното командване на руските окупационни войски в Херсон са напуснали града, съобщи в националния телевизионен маратон в Украйна първият заместник-председател на лоялния към Киев Херсонски областен съвет Юрий Соболевски, цитиран от УНИАН.

В коментар за оперативната ситуация в региона, и по-специално за това, че украинската артилерия е унищожила всички мостове през Днепър и сега руснаците прехвърлят цялото си командване на десния бряг, той каза: „Мога да го потвърдя. Действително, днес орките нямат нито един безопасен логистичен маршрут, който да задоволява военните им нужди именно за осигуряването на военната групировка, която се намира точно край Херсон. Соболевски потвърди, че всички артерии се намират под пълен огневи контрол на Киев.

„Явно това стана основната причина, поради която руското военно командване действително напусна Херсон. Болшинството от тях вече излязоха от Херсон, за това говорят сведенията.“ – допълни заместник-председателят на окупираната област. Той допълни, също, че Антоновският мост, въпреки опитите на руските окупатори да го ремонтират, сега е в такова състояние, че без голям риск не може да бъде използван дори като пешеходен.

Още по темата
„Даже като пеши брод това ще бъде голям риск за хората, ако те (руснаците, б. р.) го отворят този мост изобщо. Той е затворен за хората и цивилни до него не се допускат към днешния ден. Там вече имаше голям брой повреди и след всеки пореден удар на ВСУ те се увеличават. Наистина се опитаха да правят ремонт, но целият ремонт беше да отстранят повреденото покритие и да сложат там плоча и да я залеят с асфалт. Окупаторите разбират, че по всяко време ВСУ може да им прекратят ремонтните дейности. Убеден съм, че във военен план вече няма да могат да използват този мост.“ – каза още Соболевски.

На 14 август представителят на оперативното командване „Юг“ на ВСУ съобщи, че украинските сили са изкарали от строя Антоновския мост. ВСУ са унищожили и големи складове с руска техника, въоръжение и боеприпаси в Нова Каховка и Музиковка.

В понеделник сутринта кметът на Мелитопол отпреди руското нахлуване Иван Фьодоров съобщи, че през изминалото денонощие украински партизани са разрушили на югозапад от града железопътния мост, който руснаците използваха за движение между района и Крим. „Това означава пълна липса на ешелони откъм Крим“ – написа Фьодоров в Телеграм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase