Снимка: БГНЕС

Горещите вълни в Европа, предизвикани от изменението на климата, водят до най-интензивните горски пожари през последните години на целия континент.

Наред с повишаването на температурите, намаляването на валежите прави пожарите още по-опасни.

От юли насам пожарите са унищожили рекордни площи във Франция, Испания, Италия и Португалия.

Испания

Пожарите, които горят от началото на лятото, са унищожили хиляди хектари земя в Северна, Централна и Югозападна Испания.

От началото на 2022 г. в страната са възникнали 37 големи горски пожара, които са превърнали в пепел повече от 200 000 хектара (494 000 акра) земя.

Португалия

Широки площи горски масиви в Португалия са унищожени от горските пожари, които избухнаха в централната област Ковилха на 6 август и в североизточната провинция Линхарес на област Гарда на 11 август.

Около 17 000 хектара земи, защитени от ЮНЕСКО, също бяха унищожени от пламъците.

Страната преживя най-горещия си месец юли от 100 години насам, което ѝ коства общо 79 000 хектара горски площи.

Италия

Някои жилищни райони в близост до североизточния италиански град Савоня д'Изонцо, близо до границата със Словения, бяха евакуирани заради пожар, започнал на 27 юли.

Най-малко 120 души са напуснали северозападната провинция Савона в заради горски пожар на 9 август.

При пожарите, които избухнаха на 24 юли, бяха засегнати общо 27 883 хектара горски площи.

Франция

Франция преживява една от най-тежките си суши от 70 години насам.

Правителството също е изправено пред трудности при справянето с горските пожари, бушуващи от края на юли.

За да помогнат за спиране на разпространението на пламъците в южните и югозападните части на страната, във Франция пристигнаха стотици пожарникари от Германия, Румъния, Полша, Австрия и Гърция.

Дори и с международната помощ пожарите успяха да бъдат овладени едва миналата неделя и магистралите бяха отворени след седмици на затваряне.

Най-малко 57 600 хектара зелени площи са се превърнали в пепел вследствие на пожарите.

Екстремните горещини и сушата вече могат да станат обичайни за Франция, предупреди Националният център за научни изследвания (CNRS), като добави, че отсега нататък водоснабдяването може да се превърне в основен проблем през лятото.

Продължителните горещини и недостатъчните валежи са "превърнали Европа във фитил" и са позволили на пожарите да се разпространяват по-бързо, според Европейската информационна система за горските пожари (EFFIS).

Макар че от началото на 2022 г. досега на целия континент са изгорели 660 000 хектара земя, EFFIS подчертава, че това представлява площ, два пъти по-голяма от Люксембург.

Статистическите прогнози на EFFIS предвиждат, че броят на горските пожари през тази година само в Испания, Румъния, Италия, Франция и Хърватия ще надхвърли средния годишен брой пожари между 2006 и 2021 г.

Те показват също, че броят на пожарите във Франция може да достигне 269 до края на тази година, докато в Италия те могат да нараснат до 361, в Румъния - до 741, а в Испания - до 381.

Горските пожари в Европа също така повишиха количеството на въглеродните емисии на целия континент до най-високите нива през последните години.

Най-много въглеродни емисии от 2003 г. насам

Системата за сателитен мониторинг на ЕС "Коперник" регистрира рязко увеличение на въглеродните емисии, особено във Франция, Испания и Португалия.

Сателитните изображения показват интензивно издигащ се дим от пожарите във Франция, особено през миналата седмица. /БГНЕС, АА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase