Снимка: БГНЕС

Заради пандемията и последвалата война в Украйна цените на торовете в световен мащаб са поскъпнали неколкократно, а това принуждава фермерите да търсят алтернативен начин за наторяване на земеделските площи.

Заради скъпият природен газ най-големият завод за торове в света, който се намира в Германия - BASF, спря производството на амоняк - основна суровина за торовете. От управата на завода обявиха преди седмици, че ще купуват амоняка, вместо да го произвеждат, но това ще оскъпи крайния продукт за клиентите.

Поради тази причина албанският фермер Албан Чакали търси алтернативни начини за наторяване, предава АФП. 38-годишният фермер от балканската страна притежава само 5 декара земеделска площ в град Мамурас, в северозападна Албания, но вече не може да си позволи торове на химическа основа, внасяни от чужбина.

Както и в други части на света, селскостопанският сектор на Албания е засегнат от нарастващите разходи, като цените на горивата и торовете скочиха, след като Русия, основен производител и на двете стоки, нахлу в Украйна.

За да ограничи разходите, Чакали вече търси отпадна утайка от кафе - естествен тор с лесен достъп в Албания, където пиенето на кофеиновата напитка е традиция, и кафенета има на почти всеки ъгъл. За да събере отпадъчното кафе, обаче, фермерът обикаля по цял ден кафетата, като рекордът му е до 40 кг събрано старо кафе за ден.

След обиколката фермерът смесва кафето с компост и чака поне три месеца, за да стане той качествен. Крайният продукт е "богат на азот, магнезий и калий и е добър заместител на химическите торове" и "отблъсква насекомите", казва Чакали пред АФП.

Все повече от близо 280-те хиляди дребни фермери в Албания се връщат към подобни традиционни методи за наторяване вместо да плащат по-високи цени за вносни торове.

Торовете и горивата представляват над 45 на сто от разходите в земеделското производство в страната.

Русия беше най-големият вносител на торове в Албания през 2021 г., като общата стойност на продуктите надхвърля 11 милиона долара.

С преминаването от химически торове към утайка от кафе, фермерите пестят между 1500 и 2000 евро на година./БГНЕС

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 1 месец

Като допълнение към к.31 Пробвах прословутия тор на 3 асми. С две от тях едва се оправих чак следващата година. Третата, сорт Велика, все още ми създава главоболия. Не стават и за разрохкване на почвата. Утайката е много фина. Добре поне, че гроздето не се размириса на кафе.

31

Анонимен

преди 1 месец

До Венелин. Тези глупости ги пишеше преди повече от 12 години в руско списание по вилни имоти, раздел Сад, Огород. Оказа се, че българските продавачи изтискват от него всичките хранителни вещества, така че за наторяване не става. Това за азот, магнезий, калий са глупости на търкалета - остават бледи следи. Сдобих се с остър недостиг на фосфор и Fe и наложи да купувам смес от микроелементи, а сетне NPK 17:17: 17 Част от утайката мухляса. На следващата година купих угнил оборски тор и закрепих

30

Albi

преди 1 месец

Само давате примери за невероятни спестовници. Сега това ли е новата психоза?Да пестим ресурси, да не ядем, да зъзнем, да не се къпем че било еко.