Снимка: БГНЕС

Нивото на езерото Гарда в Италия, което е и най-голямото в страната, достигна близо рекордно ниските нива, отчетени през 2003 г. и 2007 г. заради продължителната суша, която също е най-тежката в страната от десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

Туристи, прииждащи в района на езерото, откриват доста по-различен от обичайното пейзаж в сравнение с предишните години. Сега на местата, на които преди имаше вода, има оголени камъни.

В Северна Италия от месеци не е имало значителни и продължителни дъждове. Снеговалежите тази година белязаха 70-процентен спад. Това доведе и до намаляване на нивото на река По, което пък причини щети за милиарди евро за фермерите, които разчитаха на реката за напояване на обработваемите си площи. За да компенсират, това властите позволиха повече вода да се оттича от езерото Гарда към местните реки - 70 кубични метра на секунда, но през втората половина на юли намалиха това количество, за да защитят самото езеро и туризма до него.

Сега всекидневно езерото губи по два сантиметра от нивото си. А същевременно температурата на водата е над средната за август и е 26 градуса по Целзий спрямо обичайните 22 градуса, което се доближава до средното за водата на Карибско море (27 градуса), казват местните власти. (БТА)

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 месец

До коментар 8 и 16. Човек които не може да защити тезата с доводи и доказателства ,които да са достатъчно убедителни за останалите и е безсилен използва обиди и определения ,които смятам че определят самия него.

18

Карма

преди 1 месец

Всички европейски държави изпращат оръжия за Украйна хората се бият и умират това е карма така Бог ги наказва с суша. Вместо да изпращат оръжия европейски страни трябват да накарат Русия и Украйна да седнат на масата на преговорите. Това е решението няма друго.Както се вижда бизнеса с оръжие процъфтява в момента.

17

Анонимен

преди 1 месец

До Грета Туненбергер Это Путин, точно он! Его дело, больше некому, надо срочно санкции вводить!