Снимка: БГНЕС

Великобритания и Дания ще предоставят повече финансова и военна помощ на Украйна, заявиха те в четвъртък, когато европейските министри на отбраната се срещнаха в Копенхаген, за да обсъдят дългосрочната подкрепа за отбраната на страната срещу руската инвазия.

Великобритания, която вече е дарила модерни оръжейни системи на Украйна и е предоставила военно обучение на хиляди нейни военнослужещи, заяви, че ще изпрати още ракетни системи за многократно изстрелване.

Тя ще дари и "значителен брой" прецизно управляеми ракети М31А1, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 км.

"Този последен транш от военна подкрепа ще позволи на въоръжените сили на Украйна да продължат да се защитават срещу руската агресия и безразборното използване на артилерия с голям обсег", заяви в изявление министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс.

"Продължаващата ни подкрепа изпраща много ясно послание, Великобритания и международната общност остават против тази незаконна война и ще застанат рамо до рамо, предоставяйки отбранителна военна помощ на Украйна, за да й помогнат да се защити от инвазията на Путин."

Дания ще увеличи финансовата си помощ за Украйна със 110 млн. евро, заяви министър-председателят Мете Фредериксен на конференция в Копенхаген, чиито домакини са Украйна, Дания и Великобритания.

"Това е война срещу ценностите, върху които са изградени Европа и свободният свят. Днес потвърждаваме ангажимента си да подкрепим Украйна", каза тя.

С новите мерки общият размер на помощта на Дания за Украйна от началото на войната ще надхвърли 3 млрд. датски крони (404 млн. евро).

Малко повече от половината от обявената в четвъртък финансова помощ ще бъде изразходвана за закупуване на оръжия и подкрепа на производството на оръжия. Останалата част ще бъде изразходвана за доставки на датски оръжия и военно оборудване, както и за военно обучение.

Съобщенията идват, след като правителството в Киев многократно молеше Запада да изпрати повече оръжия, включително артилерия с далечен обсег, тъй като се опитва да обърне хода на руската инвазия от 24 февруари.

По-рано този месец Украйна съобщи, че е получила още една доставка на високоточни тежки оръжия от Германия и САЩ.

Москва, която обвинява Запада, че удължава конфликта, като предоставя на Украйна повече оръжия, твърди, че провежда "специална военна операция" в Украйна, целяща да гарантира сигурността на Русия срещу разширяването на НАТО.
 

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 1 месец

Т.е за войната и инфлацията явно така им изнася на богаташите

26

Боби

преди 1 месец

До До Боби "Може би сте пропуснали точните данни на Оберщурмбанфюрер, който заяви, че в САЩ се обучават над 1000 укро солджъри от които 250 пилота вече способни "да шофират" Ф16 и готови да потрошат всички съветски летящи бръкми" Само една забележка Обучението на наш пилот на Ф-16 е 3 години доколкото си спомням. Няма как да обучиш пилот на толкова сложен самолет като Ф-16 за 3 месеца

25

До Боби

преди 1 месец

Сега започва якият пердах на ботоксното джудже и вся рашисткая иззмеет ще бъде пометена. Може би сте пропуснали точните данни на Оберщурмбанфюрер, който заяви, че в САЩ се обучават над 1000 укро солджъри от които 250 пилота вече способни "да шофират" Ф16 и готови да потрошат всички съветски летящи бръкми. Така че няма западни войни в Украйна, а и да има, нали щяхте хуманно да ги трепете, Ко стана?