Снимка: БГНЕС

Първият кораб с украинско зърно потегли от пристанището на Одеса в рамките на споразумение, сключено с международно посредничество, което се очаква да освободи големи запаси от украинска реколта за чуждестранните пазари и да облекчи нарастващата криза с глада, предаде "Асошиейтед прес".

Плаващият под флага на Сиера Леоне, товарен кораб "Разони", отпътува от Одеса за Ливан, съобщи турското министерство на отбраната. В изявление на ООН се казва, че "Разони" е превозвал над 26 000 тона царевица.

Данните от системата за автоматична идентификация на "Разони" - система за проследяване на безопасността на корабите в морето - показват, че корабът бавно излиза от стоянката си в пристанището на Одеса в понеделник сутринта заедно с влекач.

Очаква се корабът да стигне до Истанбул във вторник, където ще бъде инспектиран, преди да му бъде разрешено да продължи, съобщиха от министерството.

Царевицата ще се насочи към Ливан, малка държава от Близкия изток, която е обхваната от това, което Световната банка определи като една от най-тежките финансови кризи в света от повече от 150 години. През 2020 г. експлозия в главното пристанище в Бейрут разтърси столицата и разруши намиращите се там силози за зърно, част от които се срутиха след продължил седмици пожар едва в неделя.

Още по темата
"Днес Украйна, заедно с партньорите си, прави още една крачка към предотвратяването на глада по света", заяви Александър Кубраков, украински министър на инфраструктурата.

Той заяви, че това ще помогне и на Украйна.

"Отключването на пристанищата ще осигури поне 1 млрд. долара валутни приходи за икономиката и възможност за селскостопанския сектор да планира следващата година", каза Кубраков.

В изявлението на турското министерство се казва, че и други кораби ще отплават от украинските пристанища през безопасните коридори в съответствие със споразуменията, подписани в Истанбул на 22 юли, но не се предоставят повече подробности.

Русия и Украйна подписаха отделни споразумения с Турция и ООН, с които разчистиха пътя на Украйна - една от ключовите житници в света - да изнесе 22 млн. тона зърно и други селскостопански стоки, които бяха блокирани в черноморските пристанища заради руската инвазия.

Сделките също така позволяват на Русия да изнася зърно и торове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase