Снимка: БГНЕС

Най-голямата германска авиокомпания „Луфтханза“ обяви, че отменя над 1000 полета заради еднодневна стачка в сряда (27 юли). Наземният персонал на компанията ще изрази недоволството си в разгара на летния сезон, когато пътуванията на европейците зачестяват.

Стачките и недостигът на персонал вече принудиха европейските авиокомпании, сред които и „Луфтханза“, да отменят хиляди полети. Това предизвика огромни опашки на големите летища на континента – основно в Германия, Италия, Великобритания, Белгия, Нидерландия и Швейцария.

Германската авиокомпания отмени 678 полета от и до Франкфурт, повечето от които бяха планирани за сряда, както и 345 полета от и до Мюнхен. Ще бъдат засегнати още летищата в Дюселдорф и Берлин. Засегнатите пасажери са над 130 хиляди. „Луфтханза“ обяви, че в четвъртък и петък може да има още отменени полети.

Стачката е дело на германския профсъюз Verdi. Около 20 000 души от персонала на „Луфтханза“ не са доволни от развоя на преговорите за заплати и настояват за увеличение с 9,5% за период от 12 месеца, като самото трудово възнаграждение трябва да бъде увеличено с минимум 350 евро.

„Луфтханза“ засега предлага увеличение от 150 евро на месец до края на тази година и още 100 евро от началото на 2023 г., плюс увеличение с 2% от средата на 2023 г. в зависимост от финансовите резултати на компанията. Verdi обаче отхвърли тази оферта, защото в нея не е отчетена нарастващата инфлация.

Заместник-председателят на Verdi Кристин Беле обясни, че исканията на синдиката са свързани с претоварването и с липсата на персонал, както и заради плановете за тригодишно намаляване на заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase