Снимка: БГНЕС

Все повече европейци се насочват към използването на електрически автомобили. Делът на този тип возила в регистрациите на нови коли в Европа в периода април - юни е нараснал до 9,9%, сочат данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА), цитирани от Ройтерс.

За сравнение - делът през същия период година по-рано се е равнявал на 7,5 на сто.

Въпреки че колите на бензин и дизел са останали с най-голям дял от 55,8%, продажбите им са намалели с над една пета. За сравнение - през второто тримесечие на миналата година делът им е бил 62%.

Същевременно продажбите на електромобили са се увеличили с 11,1%, достигайки 233 413 продадени единици.

Сред основните пазари в региона Испания и Франция са допринесли за положителните данни, записвайки двуцифрен ръст в размер на съответно 22% и 18,6%. От друга страна, Италия е отчела значителен спад от 19,6%, а Германия - леко понижение в размер на 0,5 на сто.

Проблемите с веригите на доставки, както и продължаващият недостиг на чипове са свили регистрациите на нови автомобили до малко над 1,06 млн. превозни средства, показаха данните на АСЕА, публикувани по-рано тази седмица. Това е най-ниският брой регистрации за юни от 1996 г. насам.

Що се отнася до България, изчисленията на АСЕА показват, че през второто тримесечие на 2022 г. има продадени 314 електромобила (спрямо 112 през същия период на 2021 г.), като е налице ръст от 180,4% на годишна база. Продажбите на плъгин хибриди са намалели от 30 броя на 28 броя, а тези на хибриди са нараснали с 5,2% от 173 броя до 182 продадени единици.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase