Снимка: Pixabay

Все повече американци се местят в Европа, прекосявайки Атлантическия океан заради растящите разходи за живот, надутите цени на жилищата, поскъпващия долар и политическите сътресения у дома, съобщава Bloomberg.

Италия, Португалия, Испания, Гърция и Франция са сред най-популярните дестинации. Sotheby’s International Realty казва, че заявките на американци да се преместят в Гърция са нараснали с 40% през периода април-юни на годишна база. Във Франция и Италия търсенето от страна на американци е най-високото от поне три години, посочва специалистът в Knight Frank Джак Харис. А американците формират 12% от приходите на Sotheby’s в Италия през първото тримесечие спрямо само 5% преди година.

Пенсионерите и богаташите традиционно са основните американски купувачи на имоти в Европа. Но относително евтините жилища – особено в по-малките градове – и засилването на работата от вкъщи направиха континента привлекателен за по-широк кръг от хора, включително онези, които са по-млади се оказват изтикани от жилищния пазар у дома заради цените.

Растящата престъпност в някои американски градове и политическите разделения също карат американците да гледат отвъд океана в търсене на по-спокоен живот, подкрепен от еврото, което спадна до паритет спрямо долара за пръв път от над 20 години.

За 40-годишната Стефани Синклер купуването на дом в Италия е дългогодишна мечта, която се сбъдва през април. Плащайки 3 хил. долара месечно за наем на къща с 4 спални за себе си и сина си в Атланта, за нея е невъзможно да стане собственик заради изстрелялите се нагоре цени, макар че вече има налични 300 хил. долара кеш.

Насочва се към Италия - страна, която винаги е обичала, и успява да купи близо 300 кв.м къща в Мусомели, Сицилия, както и по-малък дом в съседство и витрина от 75 кв.м – всичко за 60 хил. евро. „Никога не бих се оглеждала за покупка в Италия, ако пазарът в САЩ не беше толкова полудял“, казва Стефани Синклер, която е предприемач. Тя планира да работи дистанционно и си представя прекрасен живот с хубава храна и вино заедно с добър литературен клуб и арт пространство, за което планира да използва витрината си, „подобно на арт сцената в Париж през 20-те години на миналия век“.

Средната цена на жилище в Атланта достигна 404 575 долара към 30 юни, което е с 19% повече на годишна база, а имот от 300 кв.м в региона Палермо в Сицилия струва средно 86 560 евро, сочат данни на имотните платформи Zillow и Idealista.

“Нарастващите разходи за живот направиха по-скъпо да се живее в който и да е голям американски град, отколкото в европейски“, казва Майкъл Витковски, вицепрезидент на базираната в САЩ консултантска компания ECA International. “Високите цени на жилищата, както и силният американски долар и политическите напрежения все допринасят за нарастващата привлекателност на Европа“.

Разбира се, невинаги е лесно да се решиш да се преместиш в друга страна. Има изисквания за виза, а данъчната ситуация може да бъде сложна и скъпа. САЩ облагат с данъци всички граждани, независимо къде живеят, а да работиш отдалече за американска държава, докато си в друга страна, може да създаде главоболия за служителя и работодателя.

За да реши част от тези проблеми, Италия ще започне да предлага визи за дистанционни работници за чужденци по-късно тази година, която Синклер се надява да получи. Правителството въведе и програма през 2019 г. за продажбата на жилища за 1 евро в селски райони на чуждестранни купувачи, които ще платят за ремонта им и ще засилят местната икономика.

Първоначално привлечена от жилищата за 1 евро, 47-годишната Катлин Кърк от Маями купува къща на три етажа и с три спални отново в Мусомели за 37 хил. евро миналия ноември. Планирайки да се пенсионира след 2 години, служителката във вътрешна сигурност иска да се премести в страна, където ще може да живее комфортно с държавна пенсия. „Мога да се пенсионирам на 50 и все още да имам добър живот, изпълнен с пътувания и добра храна“, казва Кърк. „Не много хора могат да направят това“, допълва тя.

Иберийският полуостров също е популярна дестинация. Броят на американците, пребиваващи в Португалия, е нараснал с 45% през 2021 г. на годишна база, сочат правителствени данни. В Испания, където е най-голямото американско население в Европа, броят на родените в САЩ жители се е увеличил с 13% между 2019 и 2021 г., а търсенето продължава да расте тази година, посочва Алехандра Ваноли, управляващ директор в испанската имотна агенция Viva.

За да привлекат купувачи, Португалия и Испания предлагат т.нар. „златни визи“, програми, които дават право на пребиваване въз основа на първоначална инвестиция от съответно 350 хил. и 500 хил. евро., пише Investor.bg.

За 37-годишната Джейми Диксън преместването в Португалия от Лос Анджелис миналия юли заедно със 7-годишната си дъщеря и съпруга си е направило възможно да се прехвърли на дистанционна работа и да получи виза за постоянно пребиваване, което е изисквало договор за жилище под наем, банкова сметка и здравна застрахова в страната.

Първоначално живеейки в мобилно жилище с две спални в Малибу, Калифорния, директорът по операциите в технологичен стартъп не е можела да си позволи да си изпълни мечтата за закупуване на земя заедно с приятели, за да изградят общ жилищен район в Лос Анджелис.

Нова дистанционна работа ѝ е позволила да напусне града и да се премести в апартамент с три спални и три бани с частен открит покрив за 2000 евро месечно в Кашкайш, крайбрежен град с голямо емигрантско население.

Освен евтиния начин на живот Диксън казва, че семейството ѝ сега има достъп до по-широка многоезична международна общност и по-малко стрес, свързан с престъпност или политика. „Насилието е нараснало толкова много в САЩ“, казва тя. „Исках да дам на детето си нормално детство“.

Коментари Напиши коментар

47

Напълно права

преди 1 месец

Мммм да, Катлин Кърк е напълно права за добрата храна. Това в САЩ е огромен проблем. 90% от американците плюскат джънк фуудс и затова са дебери и закръглени като бурета. Особено цветнокожите.

46

Анонимен

преди 2 месеца

ПРЕДИ МЕСЕЦ ИЛИ ТРИ ПОПАДНАХ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОДАЖБА В ТЕКСАСКО - БАРАКА ПОЛОМЕНА И ОБРАСЛА С ХРАСТАЛАК НА "СКРОМНАТА" ЦЕНА ОТ 100 000 USD, А ЛУКСОЗНИТЕ БАРАКИ СА ОТ 300-400 000 НАГОРЕ БЕЗ ОБЗАВЕЖДАНЕТО. НЕ Е ЧУДНО, ЧЕ ПОПАДНАХ НА АМЕРИКАНСКИ ВИЦ:"ЗАКЪСАЛ АМЕРИКАНЕЦ ЩУРМУВА ТРЪМПИ-СТЕНАТА ДА ИЗБЯГА В МЕКСИКО". ПО ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРЕДАВАНЕ НА САМИЯТ ТРЪМП ПРЕДИ ДОСТА ГОДИНИ ТРЪМП ТАУЪР В НЮ ЙОРК Е СТРОЕН НА ЦЕНА 2500 USD НА КВАДРАТЕН МЕТЪР,А КОЛКО СА СЕГА СЛЕД БАЛОНА НА БРАТЯТА ЛИМОНИ?!!

45

Анонимен

преди 2 месеца

А защо ги пускат, те не са от ЕС. Европейците много скоро ще вдигнат ръце от тях. Да не забравят, че има някакъв напълно нелогично закон, че не можеш да ги съдиш за каквото и да е престъпление, само в Америка.