Снимка: БГНЕС/EPA

Правителството на Северна Македония настоява македонският език да стане един от официалните в ЕС. Това се казва в декларация, съобщи Нова Македония.

Самият документ ще бъде приложен към протокола от първата междуправителствена конференция днес. Днес беше даден старт на преговорите със страната.

Македонските представители обявяват, че няма да приемат друго решение, освен включването на македонския език в преговорите.

Още по темата
При присъединяването на Северна Македония, македонският език трябва да стане официален за ЕС.

Настоява се македонският да бъде назован във всяко споразумение, съдържащо езикова разпоредба. Очаква се това да бъде обсъдено с европейските представители.

Македонското правителство обяви, че няма да отстъпи от идеите за македонския език. Предстои диалог с неговите партньори.

България също обяви, че няма да отстъпи от своите идеи за езика.

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 2 месеца

И като влезе и голяма работа. Какво ще ги стопли и кой ги базари за нещо?! Задминават даже и украинците по слугинаж и тупане в гърдите. В скоро време и типични имена македонски ще си измислят. За историята е ясно. Англо - сакси им дай да разделят и да владеят. Вкараха два братски народа във война. Сега сме ние на ход. Както винаги е било. Да се тупат в гърдите братята северномакедонци или за каквито там се мислят. Ние нас си да гледаме. Всеки да си носи кармата за омразата, която сее.

60

1234

преди 2 месеца

Може да влезе ката официален език на СМ т.е.СЕВЕРОМАКЕДОНСКИ, а Ирсула кога ще признае австрийския език

59

ББ

преди 2 месеца

Александър е говорел на гръцки...факт,език...ок...убиват жени и деца в Украйна...ок,путин ни заплашва със "сармат"..ок...е това е пътя да родите новият хитлер...лицемерието,страха,съгласието и насаждането на несправедливости,стремежа ни към Справедливост ни е заложен генетично...от БОГ...ще последват още несправедливости...още...и още...ЕС играе лицемерно и несправедливо...чувствам се унизен и ограбен!!!Българин съм,и лоша дума за македонец не съм казал,ами да напуснем съюза предал ни