Снимка: БГНЕС

Отчаяните усилия в Италия да се предотврати падането на правителството на Марио Драги са само последната политическа буря в Европа, свързана с изпитанията на Владимир Путин, който тества издръжливостта на Запада. Външният министър на Драги, Луиджи ди Майо, предположи, че Путин ще отпразнува падането на друго западно правителство, ако Драги не оцелее след вота на доверие в парламента.

"Кораб без рул се носи по течението", каза Феручо Реста, президент на Конференцията на ректорите на италианските университети – метафора, която може да се приложи, за задоволство на Путин, в голяма част от Европа, докато правителствата са подложени на нарастващ натиск заради предполагаемите вътрешни разходи за войната в Украйна.

Разказът за назряващия народен бунт срещу западните санкции, наложени на Русия, със сигурност се вписва добре в централния разказ на Путин, че времето и икономиката са на негова страна, тъй като санкциите ощетяват повече европейските потребители, отколкото руските.

Той смята, че растящите цени на горивата са най-смъртоносният от макроикономическите шокове за политиците, тъй като стимулират инфлацията, като същевременно забавят икономическия растеж.

Все още е преждевременно да се изкаже окончателно мнение относно мащаба на потенциалната електорална реакция в Европа, а Жозеп Борел, говорителят на външните работи на ЕС, например, гневно се оплака, че нарастващите цени се приписват на санкциите на ЕС без никакви доказателства. Борел каза на критиците на санкциите на ЕС: "Нямат ли очи? Не гледат ли графиките? Не вземат ли предвид цифри или факти?"

Във Франция Еманюел Макрон беше значително отслабен от загубата на парламентарното си мнозинство в полза на партии, които естествено симпатизират на Путин. В Испания социалистите, изправени пред избори догодина, току-що загубиха властовата си база в Андалусия - най-населеният регион. Дясноцентристката Народна партия постигна нов рекорд от 36,3% в последното проучване на GAD3, най-добрият й резултат от април 2017 г. Ако се повтори на избори, това ще бъде най-добрият й резултат от 2011 г.

В Естония яростно настроеният срещу Путин премиер Кая Калас оцеля миналата седмица, след като предишното й коалиционно правителство падна в спор, свързан с инфлацията в страната от 19% -  най-високата в 19-членната еврозона. Цените на електроенергията в Естония са рекордно високи, средно 300 евро за мегаватчас миналата седмица.

Калас умело реконструира правителството си, но с известна цена за естонския бюджет и доверието в нея. Ако икономиката не се подобри до парламентарните избори следващия март, тя може да има проблеми. Във Варшава PiS се тревожи, че ще претърпи поражение на изборите през следващата есен, дори ако опозицията продължи да подкрепя Украйна. В България падна прозападно правителство. И, разбира се, Володимир Зеленски току-що беше разочарован грандиозно от самопричинената смърт на Борис Джонсън във Великобритания.

Политикът, който се справи най-добре на изборите в последно време, вероятно е Виктор Орбан - най-големият съюзник на Путин в Европа. Орбан се гордее с това. Той каза, че първоначално е смятал, че европейските политици само са се "простреляли в крака", но сега е ясно, че "това е бил изстрел в белите дробове" на европейската икономика, която се бори за въздух.

А това може би е на път да се влоши и да стане много по-лошо. В сряда, освен въпроса в Италия за оцеляването на Драги, ЕС ще трябва да реши дали може да се договори за механизъм за солидарност, ако доставките на руски газ свършат тази зима.

Намеренията на Путин на този фронт ще станат ясни в четвъртък, когато руският монополен доставчик на газ "Газпром" ще реши дали да възобнови доставките за Европа след годишното планирано прекъсване за поддръжка на газопровода "Северен поток 1". Знаците са зловещи. "Газпром" вече каза в писмо до клиентите си, че не може да гарантира доставките на газ и обяви форсмажорни обстоятелства.

Германските политици не крият пред народа си мащаба на заплахата. Това е част от усилията те да разберат, че Путин е виновен. Германският министър на икономиката Робърт Хабек описа тактиката на Путин като атака срещу Германия, способна да причини катастрофа.

Клаус Мюлер, енергийният регулатор на Германия, каза, че цените на газа за потребителите може да се утроят до 2023 г. Той каза, че е "абсолютно реалистично" клиентите, които в момента плащат 1500 евро годишно за газ, да бъдат помолени да плащат 4500 евро или повече в бъдеще. Томас Матусек, бивш германски посланик в Лондон, каза пред BBC в понеделник: "Ако се стигне до натиск, вероятно навлизаме в най-голямата икономическа криза, която Германия е преживявала след края на Втората световна война".

Въпреки настоящата гореща вълна, Матусек беше прав, като каза, че вече на дневен ред е критичният въпрос - какво ще бъде нивото на европейските газови резерви през тази зима. Оптималният лост за влияние на Путин ще дойде от това да държи Германия, все още зависима от Русия за една трета от газа си през зимата, на най-късата каишка. За разлика от предишната рутинна поддръжка, "Газпром" не увеличи доставките на газ този път през тръбопроводите на Украйна, така че износът на руски газ за Европа в момента е около една четвърт от нормалния. Може да се очертае титанична борба между Германия и Русия.

За разлика от тях, някои страни са по-добре защитени. Италия, например, е запълнила много повече от 65% от своя капацитет за съхранение на газ и е на път да постигне целта си да достигне нива на съхранение от 90% през октомври, каза през уикенда Роберто Чинголани, министър на екологичния преход.

Русия спря доставките на газ за Полша, България, Финландия и Холандия и ограничи доставките за осем други. Испанската Enagas каза, че испанците няма от какво да се страхуват от руско прекъсване, тъй като има достъп до газ от другаде.

Тук се крие рискът за Русия
. Тя може да се провали в опитите си да накара решимостта на ЕС да се разпадне тази зима, като изключи тока във възможно най-много европейски страни. Но Путин ще има само един шанс за това и ако не успее, а резервите на Европа са достатъчно големи, за да оцелеят до следващото лято, Западът ще бъде на ръба да се освободи от зависимостта си от руския газ. Путин ще взриви окончателно главния източник на доходи на Русия и най-големия пазар за износ на газ.

Фиона Хил, бивш помощник държавен секретар на САЩ, твърди, че има изборни рискове за Москва, особено през 2024 г., когато Путин се стреми да удължи мандата си. Тя казва, че Путин "иска да приключи този конфликт. Той иска да изглежда легитимен. Той иска ние да сме тези, които чувстват, че нямаме време – когато часовникът му тиктака."

Анализът е на Патрик Уинтур за The Guardian.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase