Снимка: БГНЕС


Франция е евакуирала повече от 16 000 души, застрашени от горските пожари в югозападната част на страната, докато пожари се разпространяват и в Испания, Хърватия и Гърция, предава БГНЕС.

Властите във френския регион Жиронда, популярен сред туристите, евакуираха спасителите от къмпингите - туристите си тръгнаха по-рано. Пожарите са се разпространили в районите на Тест дьо Бух и Ландирас.

В Южна Испания повече от 3200 души избягаха от пожарите в хълмовете Михас, макар че по-късно някои от тях успяха да се върнат.

Пожарите в Португалия засега са овладени.

Още по темата

Повече от 1000 смъртни случая се дължат на горещините в Португалия и Испания през последните няколко дни.

По цялото Средиземноморие - от Мароко на запад до Крит на изток - са изпратени хиляди пожарникари и много самолети за водни бомбардировки. От вторник насам целият регион е обхванат от силни горещини, които изсушават растителността.

Горещините стават все по-чести, по-интензивни и по-продължителни поради предизвиканото от човека изменение на климата. От началото на индустриалната ера светът вече се е затоплил с около 1,1 °C и температурите ще продължат да се покачват, ако правителствата по света не намалят рязко въглеродните емисии.

Френската метеорологична служба прогнозира температури до 41C (106F) в южната част на страната, а в понеделник се очакват нови рекорди. В Португалия температурата наскоро достигна 47C.

В Обединеното кралство е обявен жълт код за екстремни горещини, тъй като страната се подготвя за рекордни температури днес и утре, които могат да превишат 41C.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase