Снимка: БГНЕС

Скандализиращите факти около Uber да удължат политическия сезон в Брюксел – това очаква евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков. По думите му в много кратки срокове Комисията по транспорт трябва да включи разкритията в дневния си ред и те да бъдат обсъдени, "включително с представители на Европейската комисия".

Още по темата
"Първият човек, който дължи много обяснения, е президентът Макрон – от времето, в което е бил министър на икономиката. Да не вземе да се окаже, че през цялото това време сме били прави – че пакет "Мобилност", който беше измислен, иницииран, подкрепян и прокаран от президента Макрон, също е едно лобистко законодателство, което, да кажем, създава предимства пред едни компании, например френски, спрямо други компании, например български. Защото така изглежда към момента."

Това коментира Андрей Новаков в предаването "Преди всички" на БНР. Според него Макрон дължи обяснения не само за таксиметровите услуги, а за всичките си действия като министър, включително за пакет "Мобилност".

"Ако изнесеното е истина, за това как един еврокомисар съгласува действията си като еврокомисар с оглед на това, че му бъде обещана работа след време, когато се пенсионира, е просто скандално", подчерта Новаков, визирайки замесеното в скандала име на бившия нидерландски комисар Нели Круз.

"ЕС е много повече от това да трудоустроим един човек, когато напусне работа."

Допреди седмица Франция председателстваше Съвета на ЕС и това хвърля сянка върху всичко, което постигнаха, смята Андрей Новаков.

"Всяко мълчание, с всяка изминала минута увеличава щетите. Килимът вече е запален. Президентът трябва да реагира и да обясни какво се е случило и истина ли е."

"Досиетата Uber" завариха френският президент Еманюел Макрон точно пред първия, макар и неуспешен, вот на недоверие на правителството и подхрани гнева на наскоро обединилата се лява опозиция, която му отне парламентарното мнозинство. В навечерието на националния празник на Франция в традиционното си интервю Макрон няма как да избегне темата за задкулисния лобизъм в полза на американската транспортна компания. Очаквано реакциите на разкритията са много силно нажежени.

Коментари Напиши коментар

9

Владимир

преди 1 година

след Киро и Борис, е време за Емануел, Олаф, Урсула и Джо

8

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 1 - Че може и по-долно ниво да е , защото този е в състояние да съсипе живота на милиони , а онзи е важен само в маалата !

7

реалист

преди 1 година

Чиста Еврокорупция. В ЕС сме, само за да подобрим корупционните схеми с пари от тамошните данъкоплатци!