Снимка: БГНЕС

Започна надпреварата за наследник на Борис Джонсън на поста министър-председател на Великобритания, като до момента 11 кандидати са се представили в състезанието, което в крайна сметка ще бъде решено от около 200 000 членове на Консервативната партия, пише "Ройтерс".

По-долу е представено мнението на тримата основни фаворити на букмейкърите по ключови въпроси:

Риши Сунак - настоящ фаворит

Относно данъците
: Като министър на финансите Сунак насочи Великобритания към най-голямото данъчно бреме от 50-те години на миналия век насам.

В първата си реч в рамките на кампанията за лидерство Сунак заяви, че не е надеждно да се обещават едновременно "много повече разходи и по-ниски данъци" и че не съжалява за фискалните решения, които е взел по време и след пандемията COVID-19.

"Нуждаем се от завръщане към традиционните консервативни икономически ценности, а това означава честност и отговорност, а не приказки", каза той.

Той обеща да намали данъците, след като инфлацията, която през май достигна 40-годишен връх от 9,1%, бъде овладяна.

"Въпросът е кога, а не дали", каза той.

Относно имиграцията:
Сунак започна видеото за старта на кампанията си със споменаване на баба си, която се е преместила във Великобритания през 60-те години на миналия век. Неговият говорител заяви пред вестник "Таймс", че той се гордее, че произхожда от семейство на имигранти, но смята, че Великобритания трябва да контролира границите си и ще запази плана за депортиране на търсещите убежище в Руанда.

"Трябва да изградим нов консенсус по отношение на хората, които идват в страната ни. Да на трудолюбивите, талантливи новатори, но от решаващо значение - контрол върху границите ни", каза той в предизборната си реч.

Относно разходите за живот: Като министър на финансите Сунак стартира серия от пакети за подкрепа на обща стойност 37 млрд. паунда (44,14 млрд. долара), за да помогне на британците да се справят с нарастващите разходи. Преди да подаде оставка, той посочи, че е готов да стигне и по-далеч, ако е необходимо.

Относно Брекзит: Сънак гласува за Брекзит през 2016 г.

Други обещания: Сунак използва една от първите си предизборни кампании, за да говори за правата на жените: "Ще защитавам правата на жените и ще гарантирам, че жените и момичетата се радват на същата свобода, която повечето мъже приемат за даденост, като се чувстват в безопасност от нападения и злоупотреби."

Пени Мордаунт

За данъците: Мордаунт пише във вестник Telegraph: "Макар че ще намаля данъците, аз ще бъда пионер на разумните пари, като основното фискално правило ще гарантира, че дългът като процент от БВП ще намалява с течение на времето."

Тя заяви, че ще въведе незабавно 50 % намаление на ДДС върху горивата поне до април 2023 г., финансирано от увеличените приходи от ДДС в резултат на инфлацията, и ще повиши данъчните прагове за хората с основни и средни доходи в съответствие с инфлацията.

Относно разходите за живот: "Нашата икономика е изправена пред двойния проблем на растящата инфлация и спадащото доверие - с реален риск от рецесия. Моето правителство ще се съсредоточи върху овладяването на инфлацията, като работи в тясно сътрудничество с независимата Английска централна банка. Не можем да рискуваме спираловидно нарастване на заплатите и цените, което да доведе до понижаване на жизнения стандарт и загуба на работни места."

За Брекзит:
"В момента се очаква да се случи нещо, което да се случи в България: Мордаунт водеше кампания за групата "Гласувайте за напускане" по време на референдума за Брекзит през 2016 г.

В реч от декември 2021 г. в качеството си на младши министър на търговията тя заяви: "Брекзит не е събитие, за което международната общност трябва да скърби. Или акт на самонараняване, или такъв, който изисква да бъдем наказани. Той е огромна възможност за всеки, който вярва в демокрацията и в силата на търговията като сила за добро в света."

Лиз Тръс


За данъците:
Тръс пише в Telegraph: "Ще започна да намалявам данъците още от първия ден, за да предприема незабавни действия и да помогна на хората да се справят с разходите за живот. Не е правилно да се увеличават данъците сега."

Тръс заяви, че това ще включва отмяна на увеличението на социалноосигурителните вноски, което влезе в сила през април, и гарантиране, че Великобритания ще запази корпоративния данък "конкурентен".

Относно икономиката:

Тя заяви, че планира да върне Великобритания "на пътя към превръщането ѝ в мощна икономика с висок растеж и производителност", включително чрез "смела реформа на предлагането".

Относно имиграцията:

Тръс не е коментирала публично имиграционната политика на правителството на Руанда, откакто обяви кандидатурата си, но беше член на кабинета, който я одобри.

За Брекзит: "Върху въпроса за Брекзит, който се отнася за България, Рут ще се изкаже в началото на годината:

Тръс гласува за оставане в Европейския съюз, но скоро заяви, че е променила мнението си. Нейните поддръжници заявиха, че тя планира да постигне напредък в регулаторното разминаване с ЕС, включително да преразгледа бизнес регулирането, за да стимулира по-динамична икономика.

Като министър на външните работи тя внесе в парламента закон за едностранно отменяне на някои търговски правила за Северна Ирландия след Брекзит - политическа позиция, която се очаква да продължи да следва. Това задълбочи напрежението между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase