Снимка: Bulgaria ON AIR

Скандал в политическите среди в Германия. Органите на реда са започнали разследване на поредица от инциденти след партийно събитие на канцлера Олаф Шолц. Жени се оплакали, че се почувствали зле няколко часа след събитието.

Според полицията в Берлин петима души са се оплакали от неразположение след лятното парти на парламентарната група на социалдемократите. Първо 21-годишна жена се оплакала от дискомфорт, световъртеж и загуба на паметта. Тя не е употребявала алкохол. Вечерта се почувствала зле и била замаяна. На следващата сутрин тя не си спомняла какво се е случило предната вечер. Отишла на преглед в болница и се обадила в полицията. Властите наредили да се вземе кръвна проба за токсичен анализ.

От социалдемократическата партия са шокирани от случилото се.

"Шокиран съм, че може нещо подобно да се е случило. Сега трябва да се изясни какво точно е станало. Трябва да се погрижим за хората с оплаквания. Организаторите на събитието сега си сътрудничаст с властите. Надявам се, че виновникът или виновниците ще бъдат арестувани", заяви генералният секретар на социалдемократите Ларс Клингбайл.

Партито било в сряда. На него присъствали около 1000 гости. Те са допускани само с лична покана. Говорителят на партията заяви, че това е вътрешно събитие с депутати, служители на парламентарните групи и служители от избирателните райони. Освен тях присъствал и канцлерът Олаф Шолц, предава Bulgaria ON AIR.

Депутатът от социалдемократите в Бундестага Ариане ФАшер е била на фестивала и заявила, че не е забелязала нищо.

В местни медии се появи информация, че може би става въпрос за така наречените "нокаутиращи капки" – течен наркотик, който се добавя към храна или напитки и които успокоява, прави жертвите беззащитни и причинява загуба на паметта. Полицията многократно е предупреждавала за случаи, в които подобен тип вещества се смесват в напитки на партита или в клубове, а употребилите ги стават жертви на сексуално насилие.

Разследванията се смятат за трудни, защото жертвите често не помнят какво се е случило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase