Снимка: БГНЕС

Украинското знаме отново е издигнато на Змийския остров в Черно море, съобщиха украинските военни в понеделник, след като руските сили се изтеглиха от стратегическия пост миналата седмица.

"Военната операция приключи и територията (Змийски остров) е върната под юрисдикцията на Украйна", заяви на пресконференция Наталия Хуменюк, говорител на южното военно командване на Украйна.

Според някои анализатори изтеглянето на Русия от Змийския остров край югозападното крайбрежие на Украйна може да отслаби блокадата на украинските пристанища.

Но базиран в Киев чуждестранен дипломат заяви пред "Ройтерс", че това все още не е достатъчно, за да позволи безопасното транзитиране на украинско зърно.

"Съществува изискване за разминиране, а Русия все още разполага с възможности (военни кораби, системи за крайбрежна отбрана и въздушно превъзходство), които ще й позволят да прекъсне морските пътища", каза дипломатът.

За да отблокира пристанищата си и да може да доставя зърно, Украйна ще се нуждае от съюзническа подкрепа, а Турция ще играе ключова роля, добави дипломатът.

Русия заяви, че се е изтеглила от Змийския остров в четвъртък като "жест на добра воля", за да покаже, че не възпрепятства опитите на ООН да отвори хуманитарен коридор, който да позволи превозването на зърно от Украйна.

Украйна заяви, че е прогонила руските сили след артилерийска и ракетна атака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase