Снимка: Facebook

Общ преглед

Президентът Румен Радев присъства на приема, даван от краля на Испания Фелипе VI и кралица Летисия за държавните и правителствени ръководители, участващи в срещата на върха на НАТО в Мадрид.

За това съобщи самият Радев, който публикува в профила си във Фейсбук и традиционните снимки на световните лидери на 30-те държави-членки. На фотоса Радев е подреден на централно място до американския президент Джо Байдън и испанския крал.

В българската делегация заедно с президента са и министрите в оставка на отбраната и на външните работи - Драгомир Заков и Теодора Генчовска.

Срещата на върха на НАТО в Мадрид се провежда при строги мерки за сигурност. Въздушното пространство над испанската столица беше затворено специално за самолета на американския президент Джо Байдън, а в кортежът му се състои от над 70 автомобила.

В началото на дневния ред на срещата, кото започва в същинската си част в сряда, е подсилването на отбранителните способности на НАТО срещу Русия и оказването на подкрепа на Украйна.

В отсъствието на държавния глава Румен Радев и министър Теодора Генчовска България изгони 70 руски дипломати, които бяха обвинени от премиера в оставка Кирил Петков, че са работили за руските служби. Според вицепремиера Корнелия Нинова такова решение на Министерския съвет не е било вземано. А вербалната нота на руската посланичка, със списъка на обявените за персона нон грата, бе връчена от заместничка на Теодора Генчовска във Външно министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase