Снимка: БГНЕС

Лидерите на Групата на седемте богати демокрации водят "много конструктивни" дискусии за евентуално ограничаване на руския внос на петрол, заяви германски правителствен служител в събота, малко преди началото на тридневната годишна среща на върха на Г-7, предаде "Ройтерс".

Предложението е част от по-широките дискусии на Г-7 за това как да се засили натискът върху Кремъл заради инвазията му в Украйна, без да се засилва глобалният инфлационен натиск.

Войната в Украйна, недостигът на енергия и храни и влошаването на световните икономически перспективи се очаква да доминират в дневния ред на срещата на върха, която тази година се провежда в Шлос Елмау, алпийски замък в Южна Германия.

Още по темата

Съединените щати, Канада и Великобритания вече забраниха вноса на руски петрол, а лидерите на Европейския съюз се споразумяха за ембарго, което ще влезе в сила до края на 2022 г. като част от санкциите срещу Кремъл заради инвазията му в Украйна.

С нарастването на цените на енергията обаче Западът се опасява, че подобни ембарго няма да намалят руския военен портфейл, тъй като страната печели повече от износа си, дори когато обемите му намаляват.

Според официални лица, ограничаването на цените може да реши тази дилема, като същевременно се избегне по-нататъшно ограничаване на доставките на петрол и подхранване на инфлацията, но за да се осъществи, е необходимо участието на големи вносители като Индия и Китай.

Коментари Напиши коментар

77

hasmokar

преди 1 месец

на чужда сметка. кръчмари могу

76

Емил СТЕФАНОВ

преди 1 месец

Индия и Китай да не би да го внасят от Марс???

75

ха-ха-хи

преди 1 месец

Г-7 разчитали на Индия и Китай за да ограничат цените на руския петрол...Божкеее....ПЪЛНА олигофрения !!!!