Снимка: Bulgaria ON AIR

  България даде "зелена светлина" на Скопие по пътя към Европа се превърна в основна тема за балканските страни.  Това е историческо решение.

Още по темата


За да отрази събитията и у нас, в София е журналистът на "Ал-Джазира" Милка Смилевска, пратеник от Северна Македония. Тя също определя решението на българските депутатите като историческо.

"Скопие не е доволен от френското предложение. Ясно е, че има голям дипломатически натиск и е от голям интерес Северна Македония и Албания да започнат преговори ", каза тя пред BulgariaON AIR.

Като журналист Смилевска изтъква твърдата позиция на България за признаването на македонския език, но отчита, че хората в Северна Македония нямат против вписването на българите в Конституцията.

"Нужно е 2/3 мнозинство, за да се промени Конституцията. Така, че мисля, че настояването на София за вписването за кратко време е нереално. Предишната власт на Зоран Заев падна заради българското вето, защото в един ключов момента бившият премиер Бойко Борисов не му даде подкрепа", коментира Смилевска.

И апелира за повече разбиране между двата народа.

"Нито може българите да накарат македонците да мислят по друг начин, нито вероятно и ние, македонците, да накараме българите", добави журналистът.

В репортажите си през изминалата седмица Милка Смилевска отразява и свалянето на българската власт и с изненада установява, че става свидетел на безпрецедентно решение на Народното събрание.

"Искрено се изненадах, че падна правителството на Кирил Петков. От друга страна лично като журналист подкрепям демократичните промени. И вероятно нуждите на българското общество доведоха това Петков да добие шанса преди половин година и да състави правителство за жалост, което траеше много кратко", посочи тя

Коментари Напиши коментар

177

Гарван Гарванов

преди 1 месец

В следващите 30-40 години, докато преговарят, ще променят и конструкцията и мисленето си.

176

Пирин

преди 1 месец

Никаква зелена светлина за вас!!! Там в ***....

175

Morski

преди 1 месец

Български гражданин в България :А ГЪРЦИТЕ КАК ВИ НАКАРХА ДА МИСЛИТЕ "ПО ДРУГ НАЧИН"???..... АЙДЕ У ЛЕВО С ВАШИТЕ "ЧЕРВЕНИ", ЗЕЛЕНИ И.... ПЕПИТЕНИ ЛИНИИ!