Снимка: Pixabay

Френското предложение е най-лошото за Македония. В основата на проблема на Северна Македония по отношение на напредъка на преговорите в ЕС е тенденцията на славянските македонци. Провокациите спрямо България, според мен, носят основната вина за тази ситуация - българите са наричани "фашисти и нацисти". Това заяви при гостуването си в предаването Top Story лидерът на Демократичната партия на албанците (ДПА) в РС Македония Мендух Тачи.

Още по темата

Видях, че в документа, предложен от Макрон, основен акцент е поставен върху езика, а останалото е рамка.

Българският и македонският са много близки езици и хората се разбираме помежду си, каза Тачи.

Според него, българите винаги са имали положителен подход.

"Албанските политически сили са успешни, защото успяхме да смекчим тона на македонския политически фактор. Аргументът, който използваме сред гражданите е, че всички приемаме тяхната идентичност, но единственият правилен път е в ЕС", допълни Тачи.

По отношение на острите коментари на албанския премиер Еди Рама, който обвини България, че държи като заложници Северна Македония и Албания, а ЕС наблюдава безучастно, Хашим Тачи заяви, че основната работа на премиера е да се грижи за албанците вътре в страната и след това за тези в чужбина.

"Ние, албанците от бивша Югославия, не само имаме еуфорично желание да живеем с Албания, но и политиката е такава", каза той, цитиран от БГНЕС.

Тачи определи сръбския президент Александър Вучич като „най-гъвкавия политик на Балканите”, но подчерта, че поведението му не бива да се стимулира.

"Когато в Македония има етнически македонци, когато имаме Сърбия, която отказва да наложи санкции, това е отговорът за славяните, където и да се намират те", каза политикът, според когото тенденцията на славомакедонците е в основата на проблема в Северна Македония.

"Очакваме толерантността на ЕС да бъде същата като през 2005-2007 г., но конфликтът в Украйна показа, че нещата започват да стават по-сериозни", каза той.

Единственият положителен резултат за Албания и Северна Македония на европейската среща на върха беше приемането им на масата на съвета със статут на наблюдатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase