Снимка: БГНЕС

В четвъртък Германия задейства "алармения етап" на своя план за извънредни ситуации с газа в отговор на намаляващите руски доставки, но не позволи на енергийните компании да прехвърлят нарастващите разходи за енергия върху клиентите в най-голямата европейска икономика, предава "Ройтерс".

Мярката е най-новата ескалация в противопоставянето между Европа и Москва след руската инвазия в Украйна, която разкри зависимостта на блока от руските газови доставки и предизвика трескаво търсене на алтернативни енергийни източници.

Стъпката е до голяма степен символичен сигнал за компаниите и домакинствата, но бележи сериозна промяна за Германия, която поддържа силни енергийни връзки с Москва още от времето на Студената война.

По-ниските газови потоци предизвикаха предупреждения тази седмица, че Германия може да изпадне в рецесия, ако руските доставки спрат напълно. Проучване от четвъртък показа, че икономиката е загубила инерция през второто тримесечие.

"Не трябва да се заблуждаваме: Прекъсването на доставките на газ е икономическа атака срещу нас от страна на  Путин", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек в изявление.

Надяваме се, че нормирането на газа ще бъде избегнато, но не е изключено, каза Хабек:

"От сега нататък газът в Германия е дефицитна стока... Ето защо вече сме длъжни да намалим потреблението на газ, вече и през лятото."

Русия отрича прекъсването на доставките да е умишлено, като държавният доставчик "Газпром" обвинява за това забавянето на връщането на обслужваното оборудване, причинено от западните санкции. В четвъртък Кремъл заяви, че Русия "стриктно изпълнява всички свои задължения" към Европа.

Берлин ще предостави кредитна линия в размер на 15 млрд. евро за запълване на газовите хранилища и ще стартира това лято модел на търгове за газ, за да насърчи промишлените потребители да пестят газ.

Вторият "алармен етап" от тристепенния план за извънредни ситуации означава, че властите виждат висок риск от дългосрочен недостиг на доставки. Той включва клауза, която позволява на комуналните услуги незабавно да прехвърлят високите цени върху промишлеността и домакинствата.

Хабек заяви, че Германия не е достигнала този етап, но клаузата може да се задейства, ако свиването на предлагането и повишаването на цените продължат, което ще доведе до още по-дълбоки загуби за енергийните компании.

"Ако този минус стане толкова голям, че компаниите не могат повече да го понасят и изпаднат в криза, целият пазар в един момент заплашва да изпадне в криза - така че да се получи ефектът на Лемън Брадърс в енергийната система", каза той, визирайки фалита на американската инвестиционна банка през 2008 г., който се разрази на световните финансови пазари.

Местната асоциация на комуналните услуги VKU поиска от правителството да защити потребителите със субсидии или да рискува комуналните услуги да фалират поради просрочване на плащанията от страна на клиентите с ниски доходи.

Председателят на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер смята, че е възможно потребителските цени на газа да се утроят.

"Ако го екстраполирате, това зависи много от начина на отопление, от това как е построена сградата ви, но може да утрои предишната сметка за газ", каза той пред телевизионните оператори RTL/ntv.

Преминаването към Фаза 2 се очакваше, след като миналата седмица "Газпром" намали потоците по газопровода "Северен поток 1" през Балтийско море до едва 40% от капацитета.

Данните, публикувани в четвъртък, показват, че през първите четири месеца на 2022 г. Германия е внесла с 22% по-малко природен газ, но цената му е нараснала със 170% за същия период.

Изправена пред намаляващите доставки от основния доставчик Русия, Германия от края на март е във фаза 1, която включва по-строг мониторинг на дневните потоци и фокус върху запълването на газохранилищата.

"Обявяването на етап на тревога не променя веднага основното статукво", заяви германският енергиен доставчик E.ON. Важно е обаче, че правителството се подготвя и предприема стъпки за стабилизиране на пазарите и доставките на газ, се казва в изявление, изпратено по електронната поща на Ройтерс.

На втория етап пазарът все още е в състояние да функционира, без да е необходима държавна намеса, която би започнала в последния извънреден етап.

"Северен поток 1" ще бъде подложен на профилактика от 11 до 21 юли, когато потокът ще бъде спрян. Ханс Кьониг от консултантската компания Aurora Energy Services в Берлин заяви, че "Газпром" може да намери причини да протака процеса.

"Удължената поддръжка на "Северен поток 1" би затегнала допълнително пазара и би затруднила запълването на газовите хранилища до зимата. Това, разбира се, е в стратегически интерес на Русия."

В сряда ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Русия може да спре изцяло доставките на газ за Европа, за да засили политическото си влияние, и призова Европа да се подготви още сега.

В четвъртък потоците на руски газ към Европа по "Северен поток 1" и през Украйна бяха стабилни, докато реверсивните потоци по газопровода "Ямал" се увеличиха, сочат данни на оператора.

Цените на едро на природния газ в Нидерландия, които са европейският бенчмарк, се повишиха с 8 % в четвъртък.

Няколко държави набелязаха мерки, за да се противопоставят на свитите доставки и да предотвратят недостига на енергия през зимата и скока на инфлацията, който може да постави на изпитание решимостта на Европа да запази санкциите срещу Русия.

Намаляването на доставките накара германските компании да обмислят болезнени съкращения на производството и прибягване до замърсяващи енергийни източници, които преди се смятаха за немислими. прочети повече

Европейският съюз и Норвегия представиха в четвъртък споразумение, което позволява на блока да използва повече газ от най-големия производител в Западна Европа. прочети повече

ЕС също така сигнализира за временно връщане към въглищата, за да запълни недостига, след като нарече намаляването на доставките на газ от страна на Москва "мошенически ходове".

Ръководителят му по политиката в областта на климата Франс Тимерманс заяви, че 10 от 27-те държави членки на ЕС са издали "ранно предупреждение" за доставките на газ - първото от три кризисни нива.

"Рискът от пълно прекъсване на доставките на газ сега е по-реален от всякога", каза той.
 

Коментари Напиши коментар

48

Дойч фройлайн

преди 1 месец

Искам пак руски наденици на килограм като в Берлин през май 1945 г!

47

Врял и кипял

преди 1 месец

Германия е внесла 22%по малко газ от Русия а цената през този период се е вдигнала 170%.И някой иска да ни убеди ,че ЕС се командва от ***.Даже и *** ще забележи какво става.Просто играта на големите е такава и го отнасят малките..

46

Бай Дрън

преди 1 месец

Да поръчат като нас два танкера и да ги разтоварят в Албания. От там през Македония за по-пряко и в ЕС.Колко е просто само. Просто ЕС.