Снимка: БГНЕС

Трите институции на Европейския съюз - Европейската комисия, Съветът и Европейският парламент - забраниха достъпа на своя територия за лобисти на руски компании в Брюксел, като допълнение към санкциите, приети заради руската инвазия в Украйна, казаха днес за Франс прес техни представители.

Първи прие тази мярка Европарламентът. "От този момент на представителите на руските компании вече не е разрешено да влизат в сградата на Европейския парламент", обяви в началото на юни неговата председателка, малтийката Роберта Мецола. "Не трябва да им оставяме никаква възможност да разпространяват пропагандата и лъжливите си и токсични приказки () за нахлуването в Украйна", обясни тя, цитирана от БТА.

Съветът (инстанцията на страните членки) и Европейската комисия последваха примера на ЕП и "дадоха указания повече да не се допускат лица, които представляват руски интереси", потвърдиха днес техни представители, малко преди началото на срещата на върха на ЕС, посветена на подпомагането на Украйна. Очаква се европейските лидери да подновят санкциите срещу Русия, наложени след анексирането на Крим през 2014 г.

Съгласие за забрана на руските лобисти беше постигнато на съвещание на посланиците на страните членки на 15 юни, посочиха източниците. Представителят на Европейската комисия на срещата потвърди, че институцията ще поддържа същата линия.

Още по темата

Двете институции уточниха, че прилагането на това решение е в ход. То се отнася за всички представляващи руските интереси, вписани в регистъра за прозрачност на ЕС, които имат достъп до сградите на институциите, за да се срещат с комисарите, с техни сътрудници и с евродепутатите.

Този регистър представлява "база данни с организациите, които се опитват да влияят на законодателния процес и изпълнението на политиките на европейските институции. Той изважда на показ какви интереси Решението за забрана на достъпа се вписва в шестия пакет от санкции, приети от ЕС, който забранява всякакви бизнес консултантски и пиар услуги.

Руските дипломатите, чиновници и бизнесмени вече не могат да се възползват от облекчения и визи за влизане в ЕС. Гражданите на ЕС, които представляващи интересите на руските си клиенти в Брюксел, обаче досега не са били възпрепятствани да извършват дейността си в европейските институции.се защитават, кой ги прокарва и с какъв бюджет", посочи ЕК.
 

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 месец

Западноевропейските държави начело с германците управляващи ЕС, в т.ч. ЕК и ЕП високомерно се опитаха да натирят Москва в Азия и загубиха. Газът спира за ЕС,спира и икономиката на Германия, Франция,Италия.Перспективата за зимата поради 50% запълнени газохранилища е студ.Блокираха авоарите на Русия в Европа и САЩ: плащайте тогава 3 пъти по-скъп газ и петрол Урал! Спряха достъпа до евроинституциите: ще последва мощен азиатски съюз Китай-Русия-Индия-Сев.Корея! Не е ли по-добре мир вместо война?

13

Анонимен

преди 1 месец

Де да можеше и новото опозиционно мнозинство да наложи такава забрана. Но те са платени руски подлизурковци. Сега съвсем свободно ще навлиза все по-яко изразена руска зависимост.

12

MONAD

преди 1 месец

Да забранят лобизма изцяло.Как така това е адекватно в условията на демокрация? Тези които пишат законите на ЕС слушат избирателите или слушат лобистите? Това е легализирана корупция и е крайно време да бъде прекъсната.