Снимка: БГНЕС

Финландия от десетилетия се подготвя за руско нападение и ще окаже твърда съпротива, ако такова се случи, заяви началникът на въоръжените ѝ сили.

Скандинавската страна е натрупала значителен арсенал. Но освен военната техника, каза генерал Тимо Кивинен, решаващ фактор е, че финландците ще бъдат мотивирани да се бият, предава "Ройтерс".

"Най-важната линия на защита е между ушите, както доказва войната в Украйна в момента", каза Кивинен в интервю.

През 40-те години на миналия век Финландия води две войни срещу източната си съседка, с която има обща граница от 1300 км.

Някога неприсъединила се към ЕС, сега тя кандидатства за присъединяване към военния съюз НАТО поради опасения, че Русия може да нахлуе в страната, както направи в Украйна на 24 февруари.

От Втората световна война насам Хелзинки поддържа високо ниво на военна готовност.

Още по темата

"Системно сме развивали военната си отбрана именно за този тип война, която се води там (в Украйна), с масирано използване на огнева мощ, бронирани сили, а също и военновъздушни сили", каза Кивинен.

"Украйна е тежка хапка за Русия, но и Финландия също е."

Около 100 000 финландци са убити по време на двете войни, които Финландия води срещу Съветския съюз, и тя губи една десета от територията си.

Нацията с население от 5,5 млн. души има военновременна численост от около 280 000 души, като 870 000 са обучени като резервисти. Тя не премахва военната повинност за мъжете, както правят много други западни държави след края на Студената война.

Освен това тя е изградила една от най-силните артилерии в Европа и се е снабдила с крилати ракети с обсег до 370 км (230 мили). Тя отделя 2% от своя БВП за отбрана, което е по-високо ниво от много страни от НАТО.

Тя поръчва четири нови военни кораба, както и 64 изтребителя F-35 от американския отбранителен гигант Lockheed Martin.

Планира да поръча до 2000 безпилотни самолета, собствено височинно противовъздушно оборудване и изгражда прегради по границата си с Русия.

Около 82% от анкетираните в проучване на Министерството на отбраната от 18 май заявяват, че биха били готови да участват в националната отбрана, ако Финландия бъде нападната.

Все пак Кивинен приветства решението на Финландия да кандидатства за членство в НАТО. Финландия и другата скандинавска страна Швеция водят разговори с Турция, за да обсъдят противопоставянето на последната на техните кандидатури.

Анкара е разгневена от подкрепата, която според нея Хелзинки и Стокхолм оказват на кюрдските бойци и оръжейното ембарго, наложено на Турция.

Членството в НАТО ще позволи на Финландия да повиши капацитета си за ранно предупреждение, като се включи в съвместния контрол на въздушното пространство на алианса, каза Кивинен.

Финландия ще се възползва и от възпиращия ефект на членството в алианс, в който нападението срещу един член е нападение срещу всички членове, каза той.

Въпреки това, каза той, "основната отговорност за отбраната на Финландия все още ще се носи от Финландия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase