Снимка: БГНЕС

Украйна планира да показва из Европа изложба на опожарени руски бойни машини, за да привлече общественото внимание към конфликта, съобщи агенция "Блумбърг".

"Ще помогнем по този начин на гаранциите, че в Европа има руски танкове, но те са под формата на скрап", заяви министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников в интервю за полската телевизия "Полсат". Украйна планира изложбата да започне първо във Варшава, след което да продължи в Берлин, Париж, Мадрид и Лисабон.

Киев твърди, че Русия е загубила около 1477 танка и 3588 бронирани машини от началото на инвазията през февруари. Някои от опожарените ракети, танкове и други военни превозни средства в момента са изложени в центъра на Киев.

Русия не разкрива данни за загубите на танкове в Украйна. Нейните сили са унищожили 3696 украински танка и други бронирани военни машини от началото на войната, заяви вчера говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков, припомня "Блумбърг", цитирана от БТА.

Украйна настоява САЩ и европейските им съюзници да доставят повече оръжия за нейната армия, която е подложена на силен обстрел от руската артилерия в източната част на страната. Въпреки това в много европейски страни присъствието на войната избледнява в общественото съзнание, а гражданите все повече се фокусират върху нарастващата криза с разходите за живот.

Европейският съюз ще вземе решение относно кандидатурата на Украйна за присъединяване към блока тази седмица. Въпреки че лидерите на Франция, Италия и Германия вече дадоха своята благословия, всички държави-членки трябва да дадат също съгласие за това.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase