Снимка: БГНЕС

Датската енергийна агенция обяви първо ниво, "ранно предупреждение", поради притеснения от спиране на газа от Русия.

Европейският съюз създаде система, която позволява на държавите-членки да сигнализират за предстоящи затруднения в доставките на енергия, като използват три нарастващи нива на предупреждения – първото е „ранно предупреждение“, последвано от „предупреждение“, след което „аварийна ситуация“.

Системата позволява взаимопомощ от други страни от ЕС, но само при възможност.

"Това е сериозна ситуация, пред която сме изправени и тя се влошава от намаляването на доставките", каза заместник-директорът на Датската енергийна агенция Мартин Хансен.

Към момента хранилищата в страната са на 75% пълни, а в последните дни страната е добавила още запаси, уточни Хансен, цитиран от БГНЕС.

Предупреждението на Дания идва, след като в края на май датската енергийна компания Orsted обяви, че доставката на руски газ за скандинавската страна ще бъде преустановена от 1 юни, след като Orsted отказа да извърши плащане на газа в рубли.

Руският газ е около 18 процента от общото потребление на енергия, консумирана всяка година в Дания. Вътрешното производство представлява 3/4 от потребения газ през 2019 г.

Русия е един от основните доставчици на природен газ за Дания.

В понеделник Холандия обяви, че ще премахне ограниченията за производството на електроенергия с въглища. Предходните дни Германия и Австрия също предприеха подобни стъпки, за да облекчат зависимостта си от доставките на руски газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase